ODKORAKAL V ČAKALNICO

Razkrivamo, kateri zdravstveni dom je obiskal okuženi Slovenec

Objavljeno 05. marec 2020 09.44 | Posodobljeno 05. marec 2020 12.32 | Piše: N. Č., N. B.

V stik naj bi prišel z več ljudmi, zdravnica pa domnevno ni imela maske.

Prvi Slovenec, ki se je okužil s koronavirusom v tujini in ga je prinesel domov, je obiskal zdravnika v ZD Vič. FOTO: A. B.
Dobili smo neuradno, a zanesljivo informacijo, da je okuženi s koronavirusom obiskal ZD Ljubljana, izpostava Vič-Rudnik. To so nam naknadno potrdili tudi v omenjenjenem zdravsvenem domu.


Okuženi kršil vse protokole


Katera je zdravnica, ki je morala v samoizolacijo, še ni znano. Po naših informacijah pa verjetno ni edina, ki je prišla v stik z okuženim. Ob vhodu v zdravstveni dom pacienta po naših informacijah niso prestregli, ampak je vkorakal v stavbo. Šele ko ga je zdravnica pregledala, so ga skladno s protokolom poslali v izolirno sobo.

»Okuženi z novim koronavirusom je kršil vse zdravstvenovarstvene protokole za koronavirus,« je potrdil tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. Tudi državna sekretarka Simona Repar Bornšek je izpostavila, da je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan.


Zdravnica je bila zaščitena?


image
FOTO: NIJZ
Težava naj bi bila tudi v tem, da zdravnica domnevno ni bila ustrezno zaščitena z masko, saj da ni bila obveščena, da bo sprejela pacienta, ki bi lahko bil okužen z novim koronavirusom. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je te navedbe zanikala in dejala, da je bila zdravnica ustrezno zaščitena.

Prav tako se ne ve, koliko časa je oboleli čakal v čakalnici, koliko drugih pacientov je bilo ta čas z njim v istem prostoru ter koliko sester in zdravnikov je šlo mimo njega. Rebar Bornškova je dejala, da bo zdravnica danes še doma, nato pa bodo videli, kako naprej. Medicinskega osebja, ki je imelo s pacientom neposredni stik, po naših informacijah v izolacijo verjetno ne bodo poslali, saj bi jim tako zmanjkalo kadra. Sekretarka je sicer dejala še, da je bilo vso drugo osebje prav tako zaščiteno, prostore pa so po protokolu že včeraj ustrezno očistili.

Pacient menda ni vedel, da se v primeru suma okuženosti ne sme zglasiti osebno v ambulanti kljub vsem navodilom in obvestilom ljudem, ki zase sumijo, da bi lahko imeli virus.
Preberite tudi: Okuženi Slovenec peš do zdravnika: kje vse se je gibal?
Čeprav so virus pričakovali že dlje časa, se v zdravstvenem domu pojavljajo kritike, da zdravnikom niso zagotovili dovolj mask, da bi jih nosili ves čas na povsem preventivni osnovi.

Medtem ko neokuženi ljudje ne vedo, ali so morda ravno oni prišli v stik z okuženimi, pa se ministrstvo za zdravje javnosti danes še ni obrnilo z dodatnimi informacijami.

Ena sama napaka je lahko usodna

V ZD Vič so že več dni zaporedoma pri vstopu v stavbo poskušali prestreči vsakogar, ki je šel mimo, vendar obolelega niso. Medicinska sestra, ki je tisti hip stala pri vhodnih vratih, ga je, kot kaže, spregledala, ali pa okuženi ni povedal, da je bolan.


Več v jutrišnji tiskani izdaji ...
 
Deli s prijatelji