Predstavitvena informacija

Razkrivamo: kakšne so v resnici plače trgovca?

Od 1. januarja 2020 je v veljavi višja minimalna plača, ki se je z 886,63 evra bruto zvišala na 940,58 evra bruto.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Ena izmed panog, v kateri veliko ljudi še vedno prejema minimalno plačo, je trgovinska. Eno od večjih trgovskih podjetjih pa naj bi že od vstopa na slovenski trg svoje prodajalke in prodajalce plačevalo nadpovprečno v tej panogi, precej višje od minimalne plače. In za katero podjetje gre? 

Govorimo o podjetju Hofer, ki s svojimi 87 trgovinami po Sloveniji zaposluje že skoraj 2000 Slovenk in Slovencev. Glede na to, da je v trgovski panogi zaposlenih veliko Slovenk in Slovencev, nas je seveda zanimalo, ali so navajanja trgovca Hoferja resnična in kakšne so konkretne številke. 
 

 

Hofer: »Ponujamo panožno nadpovprečno plačilo.« 

Pri trgovcu radi poudarijo, da svoje zaposlene plačujejo nadpovprečno v trgovski panogi, in to že vse od vstopa na slovenski trg leta 2005. Lanskega decembra pa so ob vsej medijski pozornosti glede dviga minimalnih plač napovedovali, da pri njih minimalnih plač nikoli ni bilo in da bodo vstop v leto 2020 zaznamovali celo z rekordnim poviškom – kar 18 % višje plače so obljubili zaposlenim v trgovini in logistiki. Hofer pa je dodatno napovedal še izplačilo regresa v višini 1700 evrov, ki ga bodo prejeli junija. Pa je vse to res? Poglejmo, kaj nam povejo številke. 

FOTO: HOFER
FOTO: HOFER

»Zavedamo se, da so sodelavci srce našega podjetja. Pri dobrem delu jih želimo spodbujati in pomemben del te spodbude je seveda tudi pošteno plačilo.« 





Hoferjev prodajalec v najvišjem plačilnem razredu prejme 1600 evrov
Februarsko izplačilo januarske plače – torej prve plače v letu 2020, ki naj bi že vključevala obljubljeno zvišanje, pokaže osnovno bruto plačo, ki jo po novem dobijo prodajalke in prodajalci v trgovinah Hofer v primerjavi s slovensko minimalno plačo:
 
   

V praksi to pomeni, da njihovi prodajalci za četrtino krajši delovnik prejmejo plačilo, ki je skoraj tretjino višje od minimalne plače. 

Hoferjevi zaposleni bodo letos prejeli 1700 evrov regresa. FOTO: HOFER
Hoferjevi zaposleni bodo letos prejeli 1700 evrov regresa. FOTO: HOFER

Skoraj 2000 zaposlenih bo prejelo 1700 evrov regresa

Nadpovprečno plačilo v trgovski panogi vse od vstopa na slovenski trg in rekordni povišek letos. A to ni vse, kar so obljubili. Hoferjeva prodajalka in prodajalec za polni delovni čas bosta letos prejela tudi regres v vrednosti 1700 evrov, konec leta pa jih že tradicionalno čaka tudi božičnica. Mesečno prejemajo še najvišje zakonsko določeno nadomestilo za prehrano (6,12 evra/dan), maksimalno neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo (0,18 evra/km) in vplačilo v drugi steber pokojninskega zavarovanja. Če je v podjetju sprejeta inovativna ideja, ki jo predlaga zaposleni, ta prejme 100 evrov nagrade, nagrajeni pa so tudi za uspešno priporočilo novega sodelavca, ki jim prinese kar 400 evrov bruto




Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije