NAFTNI DERIVATI

Odvisni od Rusov? Razkrivamo: Slovenija uvaža gorivo iz teh držav, presenetil vas bo preobrat

Slovenija je lani občutno zmanjšala uvoz naftnih derivatov iz Rusije in ga bistveno povečala iz Egipta.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Naftni trgovci v Sloveniji surove nafte ne kupujejo, ker nimajo rafinerijskih zmogljivosti, zato nabavljajo le končne proizvode, kot so dizelsko gorivo, neosvinčen motorni bencin, kerozin, petrolej, ekstra lahko kurilno olje, mazut, letalski bencin in utekočinjeni naftni plin. 

Slovenija je zato razumljivo stoodstotno odvisna od uvoza nafte iz tujine. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in najverjetnejši bodoči mandatar Robert Golob sta dejala, da je Slovenija od ruske nafte odvisna v 90 odstotkih, a naftnih proizvodov ne uvaža večinsko iz Rusije, temveč naftne derivate kupuje prek svetovnih trgovcev v sredozemsko-črnomorskem bazenu.

FOTO: Surs
FOTO: Surs
Po podatkih statističnega urada (Surs) je odvisnost Slovenije na področju naftnih proizvodov od uvoza iz Rusije okrog 13-odstotna, a najnovejši podatki, ki jih bodo na Eurostatu objavili ta teden, bodo najverjetneje postregli z nižjimi vrednostmi. Po podatkih Eurostata je Slovenija v 2020 iz Ruske federacije uvozila 24,9 odstotka naftnih proizvodov, vendar pa je Eurostat pri tem izračunu predpostavil, da je 80 odstotkov vsega poročanega uvoza naftnih derivatov iz Avstrije v Slovenijo dejansko uvoz iz Rusije. Ta številka se je lani skoraj prepolovila, kažejo podatki Finančne uprave RS.

Preverili smo, kje slovenski trgovci kupujejo tekoče gorivo

Po podatkih Sursa je bilo leta 2020 količinsko največ naftnih proizvodov uvoženih iz Italije (31 odstotkov), sledil je uvoz iz Grčije (16 odstotkov) in Avstrije (14 odstotkov).

Pri Petrolu pojasnjujejo, da Rusija neposredno pri njihovi nabavi goriva predstavlja zanemarljiv delež, medtem ko naftne derivate nabavljajo največ iz Italije (40 odstotkov), Grčije (40 odstotkov) in 20 odstotkov od drugod. 

Slovenija lani prepolovila uvoz iz Rusije, večji uvoz iz Emiratov

Finančna uprava RS vodi le podatke o uvozu naftnih derivatov iz tretjih držav, saj za evropske države velja brezcarinski uvoz oziroma prosti trg. Podatki razkrivajo, da je Slovenija iz leta 2020 na 2021 prepolovila uvoz iz Rusije, ki je lani znašal 20 odstotkov v skupini tretjih držav (leta 2020 45 odstotkov, 2021 20 odstotkov). 

Seznam tretjih držav izvoznic naftnih derivatov z deleži uvoza po neto teži za leti 2020 in 2021. Velja za Slovenijo. FOTO: Furs
Seznam tretjih držav izvoznic naftnih derivatov z deleži uvoza po neto teži za leti 2020 in 2021. Velja za Slovenijo. FOTO: Furs

Medtem ko Rusija v letu 2020 držala primat v Sloveniji, kar se uvoza naftnih derivatov iz tretjih držav tiče, pa je v 2021 zdrsnila na drugo mesto. Občutno se je povečal uvoz iz Egipta (s 3,7 odstotka v letu 2020 na 47,2 v 2021). Podatki še kažejo, da se je v enem letu skoraj prepolovil uvoz iz Turčije, medtem ko so se med prodajalci Slovencem pojavili Savdska Arabija in Združeni Arabski Emirati, skupaj 10 odstotkov od vseh uvoženih naftnih proizvodov iz tretjih držav.

Poudariti je treba, da so na seznamu države, kjer je Slovenija proizvode kupila, a niso nujno države porekla. Povsem mogoče je, da tudi Egipt kupuje surovo nafto ruskega porekla, jo predela in izvozi v Slovenijo, kar pomeni, da bi tudi v tem primeru embargo ruske nafte vplival na nadaljnjo rast cen goriva in dobavo. V Petrolu ne vedo, koliko v velikih rafinerijah ob Sredozemlju in Črnem morju predelajo ruske nafte, saj rafinerije tega podatka ne razkrivajo, a kot so dejali za STA, je kar nekaj velikih rafinerij, na primer na Siciliji, v bolgarskem Burgasu in srbskem Pančevu, v ruski lasti in od teh držav bo odvisno, kaj bodo storile, če rafinerije ne bodo želel predelovati nafte, ki ni ruskega izvora.

Egiptovski uvoz blaga iz Rusije

Medtem analitik iz Primorskih skladov in vodja službe za upravljanje tveganj Peter Mizerit na podlagi javno dostopnih podatkov ocenjuje, da Egipt iz Rusije uvozi predvsem žita, medtem ko gorivo, nafta in druge destilati predstavljajo le okoli 16 milijonov ameriških dolarjev v letu 2021, kar ni veliko glede na to, da je bilo celotnega uvoza iz Rusije okoli 2,5 milijarde ameriških dolarjev.

Egipt je sicer na 25. mestu med državami proizvajalkami nafte, po čemer bi Mizerit dodatno sklepal, da ni pomembno odvisen od uvoza iz Rusije. »Več je uvozi iz Združenih Arabskih Emiratov. Zanimivo je sicer, da je Egipt kljub lastni proizvodnji nafte v bistvu zadnja leta neto uvoznik, kar pomeni, da porabi več, kot je proizvede. Delno morda uvaža dodatne količine surove nafte tudi zato, da jo predela v rafinerijah in nato ponovno izvozi kot naftne derivate,« pojasnjuje Mizerit.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije