VEKTORSKO CEPIVO

Razkrito, kje v Sloveniji so mimo pravil cepili mladoletne

Vektorsko cepivo ni dovoljeno za cepljenje mladoletnih oseb, vseeno se jih je pri nas z njim cepilo 47.
Fotografija: Med 47 kršitelji, ki so jih ugotovili, se jih je največ cepilo s cepivom janssen. FOTO: Arnd Wiegmann, Reuters
Odpri galerijo
Med 47 kršitelji, ki so jih ugotovili, se jih je največ cepilo s cepivom janssen. FOTO: Arnd Wiegmann, Reuters

Čeprav Evropska agencija za zdravil (Ema) uporabo vektorskih cepiv dovoljuje le za odraslo populacijo, se je v Sloveniji z njimi cepilo kar nekaj mladoletnih oseb. Zdravstvena inšpekcija je ugotovila, da je teh primerov kar 47. Največkrat je šlo za uporabo cepiva janssen, največ se jih je z njim cepilo julija.

Na Nijz so sprva ugibali, da gre pri tem za napako pri vnosu podatkov v elektronski sistem cepljenja. Portal Necenzurirano pa razkriva, da ni šlo za posamezne primere, temveč so se ta cepljenja dogajala od spomladi pa vse do septembra, ko je bilo cepljenje s cepivom janssen v Sloveniji zaradi smrti 20-letnice dokončno ustavljeno.

image_alt
Kaj so mesec dni po Katjini smrti ugotovili pristojni?

Največ v UKC Ljubljana

Zapisniki zdravstvene inšpekcije razkrivajo, da je največ mlajših od 18 let, skupaj sedem, odmerke vektorskega cepiva prejelo v UKC Ljubljana. Od tega jih je šest prejelo cepivo janssen, eden pa cepivo proizvajalca Astrazeneca. V Zdravstvenem domu Radovljica je odmerek cepiva janssen prejelo šest mladoletnikov, v Trbovljah pa so dva mladoletnika cepili s cepivom janssen in enega z Astrazenecinim cepivom. Več kršiteljev je tudi med zasebnimi izvajalci cepljenja, med drugim so kršitev odkrili tudi v Zdravstvenem zavodu Zdravje, ki je v lasti dr. Marka Bitenca, nekdanjega člana vladne svetovalne skupine za covid 19, poroča portal Necenzurirano.

Koliko so bili stari mladoletniki, ni znano, saj gre za varstvo osebnih podatkov. Prav tako ni jasno, kdo so zdravniki, ki so cepili mimo pravil. Inšpektorji so v postopkih ugotavljali, ali je morda prišlo do napak pri vpisu podatkov, prav tako so zaslišali cepljene mladoletnike. V večini so ugotovili, da se podatki ujemajo. 

Končna številka vseh kršitev pa še ni znana, saj inšpektorji še niso končali vseh pregledov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije