EPIDEMIJA

Razkrili, kako zaskrbljeni so Slovenci zaradi epidemije

Kot kaže, niso več tako zaskrbljeni za svoja življenja in življenja svojih bližnjih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Gettyimages

Delež prebivalcev Slovenije, ki so zaskrbljeni za svoje življenje ali življenje svojih bližnjih, je v marcu dosegel najnižjo stopnjo od razglasitve epidemije. To kaže raziskava inštituta Mediana. Tokrat so ugotavljali, kako zaskrbljeni so glede trenutnih razmer prebivalci Slovenije, kako gledajo na razmerje med svobodo in ukrepi ter kaj od življenja pričakujejo v prihodnje. Prav tako so želeli ugotoviti, kako zadovoljni so z delom vlade in organizacijo cepljenja.

Delež tistih, ki za svoje življenje in življenje bližnjih (sploh) niso zaskrbljeni, je v marcu najvišji po juliju 2020, na drugi strani pa je delež tistih, ki so (zelo) zaskrbljeni, najnižji od začetka meritev v marcu 2020. Zaskrbljenih oziroma zelo zaskrbljenih je 40 odstotkov prebivalcev.

O ukrepih in vladi


Da so ukrepi prekomerni in pretirano posegajo v osebno svobodo, meni 53,4 odstotka prebivalcev Slovenije. Sicer pa že od novembra (31,6 odstotka) upada delež tistih, ki menijo, da so ukrepi primerni. Tokrat je ta delež 23,4-odstoten.

Da ukrepi uravnoteženo obravnavajo zdravje in gospodarstvo, meni 21,8 odstotka anketiranih, da se preveč osredotočajo na gospodarstvo v škodo zdravju, jih meni 18,4 odstotka. Kar 42,5 odstotka vprašanih je prepričanih, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje v škodo gospodarstvu.

Najnižje zaupanje v vlado doslej


Medtem ko je bilo v februarju nekaj več optimizma, da se bo življenje po epidemiji spremenilo na boljše, z začetkom tretjega vala beležijo ponoven upad (9,3 odstotka). Sicer 64,3 odstotka vprašanih meni, da se bo življenje po epidemiji verjetno spremenilo na slabše. Da se druge države bolje spopadajo s koronavirusom, jih meni 44,3 odstotka, 17,9 odstotka pa jih vladi zaupa.

Prav tako je upadel delež tistih, ki se strinjajo, da vladi zaupajo glede sprejemanja pravih odločitev za našo državo. Ta delež sicer upada že od maja 2020, zdaj pa je s 17 odstotki prebivalcev dosegel najnižjo točko doslej.

V marcu je delež tistih, ki kot dobro ocenjujejo organizacijo cepljenja, upadel za sedem odstotkov, enako velja tudi za vladno komunikacijo z javnostjo. Najvišji upad beležijo za delo vlade glede pridobivanja cepiva: z vlado je bilo na tem področju še v februarju zadovoljnih 21 odstotkov vprašanih, v marcu pa le še 12 odstotkov.

Javnomnenjsko anketo je inštitut Mediana izvedel med 23. in 24. marcem na vzorcu 504 oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije