PLAČANO PROSTOVOLJSTVO

Razgaljeni direktor Zavoda Ypsilon: veste, koliko zasluži?

Objavljeno 13. november 2013 13.38 | Posodobljeno 13. november 2013 13.42 | Piše: A. L.

Številni so o menda izkoriščevalskem Zavodu Ypsilon pisali po spletu, mi smo govorice preverili pri strokovnemu direktorju in soustanovitelju Žigi Vavpotiču.

Žiga Vavpotič je strokovni direktor Zavoda Ypsilon, ki mesečno zasluži manj kot povprečno zaposleni.

LJUBLJANA – Po več zapisih na spletu in družabnih omrežjih, da pri prostovoljnih projektih Zavoda Ypsilon ni vse, tako kot bi moralo biti, da naj bi bil odnos vodilnih izkoriščevalski (nekateri naj bi za to, kar drugi počno prostovoljno, dobili plačilo) in da na kraje prostovoljstva prihajajo vodilni le takrat, ko se je treba nastaviti kameram in fotoaparatom, smo o zapise preverili pri strokovnem direktorju omenjenega Zavoda Žigi Vavpotiču. Ta je svoj odgovor začel nekoliko nenavadno: »Zavod Ypsilon kot neprofiten zasebni zavod nima nobene obveze, da se odziva na vprašanja medijev, ki jih zanimajo podatki zasebne narave. Vendar smo v svojih pogledih in v svojem delovanju iskreni, zato odgovarjamo na zastavljena vprašanja.«

Nikoli nismo trdili, da smo popolni. Napake priznamo. Kritike poslušamo in na podlagi teh naredimo spremembo. Ni se nam problem opravičiti.

Zavod Ypsilon

Naj opomnimo na zapis, objavljen na spletni strani Zavoda Ypsilon: »Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.« Vavpotič potrjuje in dodaja, da je od ustanovitve do danes Ypsilon za storitve in prek razpisov oziroma programov od države dobil 136.542,94 evra. Glede na skupni promet, ki znaša do danes nekaj nad 700.000 evrov (točen podatek bo znan, ko bo znano poročilo za letos 2013), pomeni to manj kot 20 odstotkov: »Kar je za nevladne organizacije, ki praviloma dobivajo javna sredstva, malo,« je pojasnil.

Končno poročilo letošnje akcije še sestavljajo

»Na Zavodu Ypsilon se lotevamo zadev brez fige v žepu. Projekt Simbioza je tipičen primer, kako se tematike, ki je pomembna za družbo (e-pismenost starejših je eden največjih problemov Slovenije v digitalni agendi), posamezniki lotevamo z entuziazmom in upanjem, da bomo z zgledom obrnili stvari na bolje. Simbioza, kljub temu da teh potreb zakonsko ni, vsako leto objavi poročilo projekta, ki je dostopno na spletni strani www.simbioza.eu. Tam lahko vidite, koliko denarja je bil projekt vreden, koliko je šlo za oglaševanje, koliko so prispevali sponzorji, koliko država in seveda tudi podatek, koliko prostovoljcev je bilo vključenih v projekt. Letos jih je bilo rekordno in njim gre največja zahvala za uspeh projekta. Točne številke za letošnje leto bodo znane konec novembra, ko bomo zaključno poročilo objavili na spletni strani. Za leti 2011 in 2012 je to seveda že objavljeno. Končno poročilo letošnje akcije še sestavljamo. Razumeti morate, da so konkretni dogovori s pokrovitelji stvar poslovnega odnosa, so pa vsi pokrovitelji objavljeni na spletni strani,« je zapisal Vavpotič.

Deseterica dobila povrnjene stroške

Potrdil je, da so letos desetim ljudem res povrnili stroške, ki so nastali: »Podatek, ki so mi ga pripravili, pravi, da bodo za svoje delo dobili plačilo 2,4 evra na uro za mesec oktober. Žal nam je in tudi mi verjamemo, da bi morali biti vsi ljudje plačani bolje, vendar smo veseli, da so mladi videli v tem priložnost in sodelovali.« Ob tem izraža obžalovanje, da ni sredstev, da bi vsem prostovoljcem pokrili vsaj stroške prevoza.

Uporabljali so komercialne programe

Na očitke, da so v projektu Simbioza (računalniško opismenjevanje starejših) uporabili komercialni program za pisanje besedil (resda najbolj razširjen), potrjuje, da so jih v večini primerov res, a ob tem dodaja, da imajo možnost izbire in da jim to tudi predstavijo: »Nihče starejših ne sili v nič.« Čeprav je splošno znano, da se pri uporabi računalnikov starejši lahko hitro zmedejo, zato bi verjetno tudi sami stremeli k isti programski opremi, kot so jo uporabljali na delavnicah.

O številu prostovoljcev – po spletu se piše, da naj bi jih bilo iz leta v leto manj – Vavpotič odgovarja, da jih nikoli niso šteli, da pa je številka verjetno krepko čez deset tisoč. Za projekt Simbioza je bilo po številu prostovoljcev letošnje leto rekordno: »To pomeni, da predstavljamo zaupanja vredno organizacijo oz. natančneje projekt Simbiozo, v katerega verjame vse več ljudi.« 

Direktorju 685 evrov plače

»Povprečna plača v Zavodu Ypsilon v mesecu oktobru je bila, neto, z dodatki za delovno dobo in uspešnost, s prevozom in z malico, 803 evre. Podatki o zaposlenih, upam, da razumete, so zasebne narave. Jaz sem prejel v mesecu oktobru plačo 684,78 evra (z vsemi prej omenjenimi dodatki). Za povprečno deseturni delovnik dnevno verjetno premalo, vendar z dejanji stremimo k temu, da ima priložnost čim več mladih. Zato navedbe na forumih komentiramo z vabilom, da pridite med nas, zavihate rokave in prispevate nekaj k boljšemu jutri. Za razliko od mnogih danes pomagamo mladim, jim dajemo priložnost, se ukvarjamo z razvojem novih idej in rastemo. S ponosom, da smo izpolnili svoje obljube. In v nas lahko vrže kamen vsak, ki dokaže, da to ne drži,« je zaključil.

Deli s prijatelji