OBLEKA NAREDI UČENCA?

Ravnateljici waldorfske šole bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta. Poglejte, kaj je izjavila

Kot so utemeljili organizatorji, je Simona Pajk v izjavi celotno delovanje moškega omejila na domnevne nagonske vzgibe, ga zvedla na raven nerazumnega nagonskega bitja, bitja hormonov, ki jim je slepo prepuščen.
Fotografija: Simona Pajk, ravnateljica waldorfske šole. FOTO: Marko Feist 
Odpri galerijo
Simona Pajk, ravnateljica waldorfske šole. FOTO: Marko Feist 

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si sta v torek podelila nečastni naziv bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta 2022/23. Občinstvo je za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2022/23 izglasovalo izjavo ravnateljice waldorfske šole Simone Pajk, ki jo je 2. septembra 2022 izrekla v oddaji Obleka naredi učenca? na prvem programu Radia Slovenija, so zapisali na portalu spol.si.

Sporna izjava se glasi: »Na naši šoli so prepovedana barvanje las, lakiranje nohtov in drugo lepotičenje. Prepovedana so minikrila in majice s tankimi, špageti naramnicami. In mi to tudi utemeljimo dekletom. Namreč, fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk. In to dekleta lepo sprejmejo in razumejo.«

Kot so utemeljili organizatorji, je Pajkova v izjavi celotno delovanje moškega omejila na domnevne nagonske vzgibe, ga zvedla na raven nerazumnega nagonskega bitja, bitja hormonov, ki jim je slepo prepuščen. Ženske pa, po komentarju sodeč, edine odgovorne in razumne, torej tiste, ki lahko položaj moškega sprejmejo in razumejo. Zato je tudi zgolj njim naložena odgovornost, da se primerno oblečejo.

Dodali so, da je v zapisu razbrati vrsto stereotipnih predstav in nereflektiranih prepričanj o učenkah in učencih, ki so nestrokovna in jih od pedagoških delavk in delavcev upravičeno ne bi smeli pričakovati. Ravno oni bi jih morali jasno in argumentirano zavreči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije