KOT STRELA Z JASNEGA

Ravnatelji: Otroci bodo prikrajšani za spoznavni, govorni in socialni razvoj

Nošenje mask za vzgojiteljice v skupini v vrtcu je nenormalna odločitev vlade.
Fotografija: Otroci se v vrtcu zabavajo in učijo. FOTO: Liderina/Getty Images
Odpri galerijo
Otroci se v vrtcu zabavajo in učijo. FOTO: Liderina/Getty Images

Že ta konec tedna bodo pričele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Nošnja mask bo tako obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice in učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. Ta vladna odločitev oziroma odločitev strokovne skupine je dvignila veliko prahu. 

Kaj to pomeni za malčke in kaj za vrtce smo se pogovarjali s predsednico Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romano Epih, ki ne more verjeti, da je vlada sprejela takšno odločitev.  


Kako ste sprejeli odločitev vlade, da bodo morale vzgojiteljice v vrtcih ves čas nositi maske?

Smo blazno presenečeni, ker so sprejeli odločitev brez posvetovanja z nami. Nošenje mask na ta način v vrtcih je popolnoma nesprejemljivo. Sploh niso upoštevali koristi otrok.


Kako pa lahko to vpliva na otroka v psihološkem smislu?

Zagotovo to prinaša stiske za otroke. Veste v vrtcu je bistvena interakcija, mimika. Pomembni so nasmehi vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki jih otroci vidijo in se zato tudi dobro počutijo. Zdaj tega ne bo več. Otroci bodo prikrajšani za bistveni del čustvene komunikacije s tistimi, ki jim pomenijo neko varnost.


Bo na takšen način ogrožen otrokov razvoj?

Otroci bodo prikrajšani za spoznavni, govorni in socialni razvoj. Učenje za tako majhne otroke je še pomembnejše z govorom, s tem se razvijajo tudi ustvarjalnost, socialne veščine, integracija, spoznavanje okolja itd.


Kaj pomeni novi ukrep za vrtce in organizacijo dela v vrtcih?

Pomeni, da bodo vzgojno-izobraževalne ustanove morale zaposliti dodatne ljudi: da bodo zjutraj od 6. ure pa do 9. ob prihodih in popoldne ob odhodih, ko bodo vstopali starši po svoje otroke, merili temperaturo. Poglejte, mi striktno upoštevamo vsa navodila, ki so bila do sedaj določena. In tudi ta bomo.
 

Ste pričakovali to od vlade?

Ne, nikakor. Mi smo pričakovali, da bodo ukrepe sproščali, ne zaostrovali. Sploh zato, ker so dokazali, da majhni otroci niso tako podvrženi virusu sars-cov-2.
 

Kaj pravijo natančna navodila vlade za nove ukrepe?

Okrožnice še nismo dobili, pričakujemo jo danes. Zagotovo se bomo na njo odzvali s pobudo, kaj bi dejansko bilo dobro za naše otroke.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije