STISKE V ŠOLAH

Ravnatelji med dvema ognjema: izvajanjem ukrepov in protesti staršev

Upirajo se jim tudi učitelji, ki nočejo pomagati pri samotestiranju otrok.
Fotografija: Prvi šolski dan na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled. Bled, 1. september 2021 FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Prvi šolski dan na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled. Bled, 1. september 2021 FOTO: Leon Vidic/delo

V združenju ravnateljev so izrazili podporo samotestiranju učencev od 1. do 5. razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji možno izvesti v šolskem okolju. Ravnatelji na današnjem sestanku s šolskim ministrstvom na večino vprašanj  niso dobili odgovorov.

Predlagali so postopno uvajanje samotestiranja učencev.

Po njihovi oceni je v vladnem odloku več nedoslednosti. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjen pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od 12 let.

Ob tem v združenju ravnateljev opozarjajo še, da »je v vseh navodili za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba«. V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam.

Prav tako ugotavljajo nedoslednosti med odlokom vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask iz blaga. Zaradi tega ocenjujejo, da v tako kratkem času odloka v celoti ne morejo uresničiti, prav tako pa opozarjajo na težavo zaradi organizacije samotestiranja in primernega obveščanja staršev.

Na današnjem sestanku so tovrstna vprašanja postavili tudi predstavnikom ministrstva, a odgovorov na večino vprašanj, kot so pojasnili, niso dobili. »Obveščeni pa smo bili tudi, da nekateri učitelji že sedaj sporočajo, da zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok,« poudarjajo v združenju.

Po besedah predsednika združenja Gregorja Pečana so ravnatelji ministrstvu predlagali, da bi samotestiranja na domu dopolnili z uporabo posebne aplikacije za nadzor avtentičnosti testov, a do dogovora o tem ni prišlo.

Pečan ni želel ugibati, kako se bo na njihove predloge odzvalo šolsko ministrstvo. Na sestanku je bilo sicer po njegovih besedah prisotnih več kot 600 predstavnikov šolstva, ki so bili v svojih zahtevah večinoma enotni. »Prepričani smo, da situacijo na terenu poznamo precej bolje, kot jo spremljajo in poznajo v pisarnah na različnih ministrstvih,« je poudaril Pečan. Skupinskega bojkota odloka vlade ravnatelji sicer ne napovedujejo, bolj kot to si želijo, da jim vlada pri njihovih prošnjah in zahtevah prisluhne in jih upošteva.

Po besedah ravnateljice Osnovne šole Franceta Bevka Ljubljana Barbara Kampjut so na sestanku od državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Damirja Orehovca zahtevali, da ta na četrtkovi seji vlade povzame ter argumentirano in odločno predstavi stališča ravnateljev. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se namreč mudi na delovnem obisku v Parizu. Ob tem je Pečan povedal, da »je ministrica očitno presodila, kaj je pomembnejše«.

V združenju ravnateljev opozarjajo tudi na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva. Pečan je pojasnil, da ravnatelji od staršev že dobivajo izjave, v katerih prepovedujejo nošenje mask njihovih otrok.

Starše je Pečan zato pozval, naj skušajo razmeti, da so v javnih šolah dolžni sprejemati ukrepe, ki jih sprejema vlada. »Se pa bojimo, da se utegne pred marsikatero šolo pred ponedeljkom pojaviti organiziran protest staršev, morda že pred prej,« opozarja Pečan.

Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji možni meri sodelujejo z vsemi deležniki.

Proučili bodo predloge

Predlogi, ki so jih osnovnošolski ravnatelji podali glede samotestiranja učencev, so bili slišani, preučili jih bomo skupaj z zdravstveno stroko, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije