Radeče dobile milijonarja

Letošnji prvorojenec na svet pokukal dve minuti čez polnoč. Napad na reševalce.
Fotografija: euros flying out of old suitcase
Odpri galerijo
euros flying out of old suitcase

Začetek novega leta in hkrati desetletja se je za enega izmed igralcev lota iztekel sanjsko. Le kaj več bi si lahko želel, kot je zadetek sedmice v vrednosti 1,713.577 evrov? Hkrati je s tem razveselil občino Radeče, kjer je bila dobitna kombinacija s številkami 10, 13, 17, 22, 28, 29 in 30 tudi vplačana. Občina bo prejela 15 odstotkov (toliko znaša davek na dobitke pri klasičnih igrah na srečo) od dobrih 1,7 milijona evrov oziroma nekaj več kot 257.000 evrov. Novemu milijonarju bo na koncu ostalo natanko 1,456.540 evrov.

Prvi Slovenec, rojen v letu 2020, je bil težak malce več kot štiri kilograme. FOTO: GULIVER/Getty Images
Prvi Slovenec, rojen v letu 2020, je bil težak malce več kot štiri kilograme. FOTO: GULIVER/Getty Images

Spomnimo, da je bil rekorden dobitek v zgodovini iger na srečo pri nas izžreban leta 2014. Vplačan je bil v Žalcu, dva dobitnika skupaj pa sta prejela 28,2 milijona evrov. Občina Žalec je z izplačanim davkom zgradila turistično zelo obiskano fontano piv Zeleno zlato.

Pravi božji dar ali čudež, kakršen pomen v sebi skriva ime Natanael, pa je kot prvi v letošnjem letu (dve minuti čez polnoč) na svet privekal mamici Anji Patafta iz Kočevja. In sicer v Porodnišnici Ljubljana. Povedala je, da je to njen prvi otrok in da takšnega praznovanja še ni imela.


»Šestindvajsetega decembra sem imela rok, tako da smo pričakovali Božička, dobili pa smo dedka Mraza,« je v smehu pojasnila novopečena mamica. Natanael je bil ob rojstvu težak 4,14 kilograma in velik 55 centimetrov. Prva deklica letos se je rodila ob 2. uri na Jesenicah. Sofia je težka 2,22 kilograma in velika 46 centimetrov. Štiri minute čez polnoč se je v mariborski porodnišnici rodil deček, težak 3,39 kilograma in velik 52 centimetrov. Ob 6.05 so dočakali še enega dečka. V Celju so prav tako povili dva dečka, prvega ob 2.13, drugega ob 5.14. V Postojni se je prvi v novem letu nekaj čez 3. uro zjutraj rodil deček.
 

Nekaj opitih, poškodbe in zlomi


In medtem ko so v porodnišnicah čakali na rojstvo otrok, so se po večjih mestih po državi odvijala bučna silvestrovanja. Na eni strani so bili vsi tisti, ki so ob prehodu v novo leto in desetletje z veseljem nazdravljali, in na drugi tisti, ki so morali bodisi miriti razgreteže ali jih zaradi poškodb oskrbovati v bolnišnicah. Silvestrska noč v Ljubljani je bila bolj mirna kot prejšnja leta, je razkril vodja izmene na Reševalni postaji Ljubljana Robert Sabol.

Obravnavali so nekaj opitih, med poškodbami so prevladovale poškodbe pri padcih, poškodovane arkade, opraskanine in zlomi, je dejal. Ob 5. uri zjutraj so v Jaršah v Ljubljani pomagali pri porodu na terenu, z minimalno dihalno podporo so otroka in mamico uspešno prepeljali v porodnišnico, je povedal Sabol. Doživeli so tudi fizični napad, tako da so morali za pomoč prositi policijo, ki je nasilno osebo obvladala. Kar se tiče poškodb zaradi uporabe petard, so očitno različne kampanje, ki ljudi opozarjajo na nevarnost njihove uporabe, dale dobre rezultate.


V Ljubljani so obravnavali pet oseb, med njimi so bile tri posredno poškodovane, dve pa sta se poškodovali zaradi neustrezne uporabe pirotehnike. Na mariborski urgenci pa v najdaljši noči v letu v zvezi s tem niso obravnavali nobenih težjih poškodb. Lani je bilo bolj pestro, so še dejali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije