SPET PODRAŽITEV

Računi za elektriko in plin od junija višji, to je razlog

Od 1. septembra lani je veljal nižji DDV za energente, da bi ublažili draginjo med ogrevalno sezono.
Fotografija: Ukrep je bil sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ukrep je bil sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov. FOTO: Leon Vidic, Delo

Z današnjim dnem se izteka obdobje, v katerem je davek na dodano vrednost (DDV) na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. Gre za enega od protidraginjskih ukrepov, ki so povprečnemu gospodinjskemu odjemalcu zagotovili nekaj sto evrov prihranka.

Uveljavitev znižane stopnje davka na omenjene energente je prinesla avgusta lani sprejeta novela zakona o DDV, nižja obdavčitev pa velja od 1. septembra lani. Ukrep je bil sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v zadnji ogrevalni sezoni, ko so bile razmere na trgu energentov še posebno zaostrene, so v torek spomnili na ministrstvu za finance.

Ukrepa ne bodo podaljšali

Kot so dodali, vlada ukrepa ne namerava podaljšati. To pomeni, da bodo računi za elektriko in plin od junijskega naprej približno 11 odstotkov višji. Do konca leta sicer ostaja v veljavi regulacija maloprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cen elektrike za mala in srednje velika podjetja. Cena do konca leta ostaja regulirana tudi za javne zavode.

Po izračunih ministrstva je povprečni gospodinjski odjemalec na letni ravni s temi ukrepi prihranil od 110 do 334 evrov pri dobavi električne energije in od 90 do 675 evrov pri dobavi zemeljskega plina.

Čeprav so razmere, ki so narekovale pomoč v obliki znižanja DDV za energente, spremenjene, pa vlada še naprej spremlja dogajanje na trgu energentov in temu primerno prilagaja svoje ukrepe, še pravijo na ministrstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije