ČAKALNE DOBE

Potrebujete nov osebni dokument? Takšna je čakalna doba na posameznih upravnih enotah

Od danes na upravnih enotah ni več potrebno predhodno naročanje.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Od danes je odpravljeno predhodno naročanje na upravnih enotah, saj je vlada na ponedeljkovi dopisni seji izdala odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo covid 19 v upravnih zadevah. Ponovno je omogočena prisotnost javnosti na ustnih obravnavah, pregledovanje dokumentov v prostorih organov, vročanje pa poteka po pravilih zakona o splošnem upravnem postopku.

Prenehala je tudi možnost podaljševanja rokov za izdajo odločb in rokov za opravljanje procesnih dejanj zaradi covida 19. O podaljšanju rokov za opravo procesnih dejanj se bo odločalo na podlagi pravil zakona o splošnem upravnem postopku.

Čakalne dobe na upravnih enotah: v Ljubljani tudi 21 dni za osebni dokument

Gneča na upravnih enotah je letos velika zaradi množične menjave osebnih dokumentov. Ker naval nekje do junija še ne bo pojenjal, nikakor ne gre čakati na zadnji trenutek za urejanje dokumentov. 

Koliko časa okvirno boste čakali, da pridete na vrsto? Na ministrstvu za javno upravo osvežujejo tabelico čakalnih dob na vseh upravnih enotah po Sloveniji. Kliknite na ta naslov

Najbolj obremenjena je ljubljanska upravna enota, kjer poleg meščanov zadeve urejajo tudi številni dnevni migranti oziroma tisti, ki v prestolnici delajo. V Ljubljani je treba za nov osebni dokument čakati 21 dni, v Grosupljem kar 27 dni, v Domžalah 20 dni, v Mariboru šest dni, v Kopru osem dni, v Novem mestu devet dni ...

Če je na vaši upravni enoti gneča, se lahko za zamenjavo dokumenta oglasite na kateri koli upravni enoti v Sloveniji, pri tem pa ni pomembno, kje ste prijavljeni. Tukaj je evidenca, kakšno je stanje po posameznih enotah, za izdelavo dokumenta pa si lahko izberete manj obremenjeno okence, da boste na vrsto lahko prišli prej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije