ZMANJŠANJE DIPLOMATSKEGA OSEBJA

Putin vrača udarec: to mora zdaj storiti Slovenija

Rusko zunanje ministrstvo je slovenskemu odpravniku poslov izročilo noto z zahtevo, da se število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi zmanjša.
Fotografija: Rusija je naložila Sloveniji zmanjšanje števila diplomatskega osebja za štiri osebe. FOTO: Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
Rusija je naložila Sloveniji zmanjšanje števila diplomatskega osebja za štiri osebe. FOTO: Sputnik, Via Reuters

Rusko zunanje ministrstvo je danes slovenskemu odpravniku poslov izročilo noto z zahtevo, da se število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi zmanjša za štiri osebe.

Preberite tudi

image_alt
Konec ugibanj? V javnost pricurljal posnetek, ki razkriva, da naj bi bil Putin na smrt bolan

»Kot odgovor na neprijazne ukrepe, ki jih je pred tem sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in s poslabšanjem pogojev njegovega delovanja, je bila slovenskemu diplomatu izročena nota z zahtevo, da v desetih dneh zmanjša število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe,« so sporočili z ministrstva.

»Na podlagi načela vzajemnosti je bila sprejeta tudi odločitev, da se prilagodijo pogoji delovanja slovenskega diplomatskega predstavništva v Moskvi glede na položaj, v katerem se je znašlo naše veleposlaništvo v Ljubljani,« so dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na ministrstvu so zapisali še, da so slovenskemu diplomatu izrazili odločen protest »zaradi neutemeljenih poskusov slovenskih oblasti, da bi obtožile Rusijo za vojne zločine v Ukrajini, in zaradi vojaške pomoči Slovenije neonacističnemu režimu v Kijevu«.

Preberite še

image_alt
Posnetek, o katerem govori ves svet: kaj se dogaja s Putinom, je z njim res tako slabo? (VIDEO)

MZZ: Gre za »negativno presenečenje«

Medtem pa so na MZZ zapisali, da je odločitev »negativno presenečenje«, ob tem pa pojasnili, da nameravajo odločitev Rusije preučiti z vseh vidikov ter se posvetovati z državami članicami EU, ki so v podobnem položaju, in se nato ob primernem času tudi ustrezno odzvati.

Slovenija je sicer v začetku aprila zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Slovenija je sicer pri tem uporabila določila 11. člena dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in izbiro, kdo je moral veleposlaništvo zapustiti, prepustila Rusiji.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas