Ron ni nevaren pes, pri tem pa se sklicuje na zakon o zaščiti živali." />
PETICIJA

Psa Rona, ki je osemletnici zadal usodne rane, želijo rešiti smrti

Oseba, ki je peticijo pripravila, meni, da Ron ni nevaren pes, pri tem pa se sklicuje na zakon o zaščiti živali.
Fotografija: S kraja tragedije. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
S kraja tragedije. FOTO: Igor Mali

Psa, ki je osemletni deklici v Mengšu zadal usodne rane, bodo uspavali, smo poročali pred dnevi. Zgodila se je tragedija, a mnogi verjamejo, da jo je povzročil splet nesrečnih okoliščin, zato menijo, da psa ne bi smeli uspavati. Nastala je celo peticija proti evtanaziji psa, ki jo je do pisanja tega članka podpisalo že 6.942 oseb. V njej navajajo, da je pes Ron imel ograjeno domovanje, na vhodu je bila opozorilna tabla, pes pa je bil pripet na svojem dvorišču, zaradi česar je bilo za varnost poskrbljeno: »Splet nesrečnih okoliščin je privedel do tragedije, ko je osemletnica brez nadzora odrasle osebe vstopila na sosedovo dvorišče in brez prisotnosti lastnika stopila do psa. Iskreno sožalje družini ob izgubi otroka, vendar smrt psa ni potrebna. Samo en ugriz je bil usoden. Pes je branil svoj teritorij in osebni prostor. Ni zakonske podlage za usmrtitev Rona. Pes ni kriv za tragedijo. Usmrtitev Rona bi bila krivična in zato sem odločno proti evtanaziji.«

Oseba, ki je pripravila peticijo, navaja, da se po zakonu o zaščiti živali za nevarnega psa ne štejejo:

– psi, katerih posledica je ugriz nedovoljenega vstopa v objekt, ki je na vhodu označeno z opozorilnim znakom,
– službeni, policijski in vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službenih obveznosti.

image_alt
Znano, kaj je v primeru tragedije v Mengšu najverjetneje šlo narobe

 

Si bodo veterinarji premislili?


Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pravijo, da uradni veterinarji, ki izvajajo nadzor nad zaščito živali, vedno najprej upoštevajo žival in njeno dobro počutje, vendar so pri vodenju postopkov vezani na zakonodajo: »To pomeni, da morajo postopki uradnih veterinarjev potekati v skladu z določbami zakonov in na zakonu izdanih predpisov.« V zakonu o zaščiti živali je namreč v členu 26 b zapisano: 

»Če je pes z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi smrti človeka ali suma posebno hude telesne poškodbe, uradni veterinar zaradi odvrnitve splošne nevarnosti in opazovanja na steklino z ustno odločbo odvzame psa in odredi skrbniku takojšnjo namestitev psa v izolatorij pristojne veterinarske organizacije za obdobje do izključitve suma na steklino.

Če skrbnik psa pri izvedbi ukrepov iz prejšnjega odstavka ne sodeluje, se namestitev psa v izolatorij na njegove stroške odredi zavetišču.

Uradni veterinar odredi usmrtitev psa:

– če je z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi smrti človeka;
– če je iz obvestila iz prvega odstavka prejšnjega člena razvidno, da je pes z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi posebno hude telesne poškodbe.

Usmrtitev iz prejšnjega odstavka se ne sme opraviti pred zaključkom pregledov psa na steklino.
«

image_alt
Smrt osemletnice: policija razkrila podrobnosti tragedije (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije