MEDNARODNA POMOČ

Slovenija zaprosila za pomoč: poglejte, kaj so poslale evropske države (VIDEO in FOTO)

V Slovenijo prihaja še 17 pripadnikov hrvaške vojske z gradbeno mehanizacijo. Reševalnim enotam na prizadetih območjih zaradi poplav se je pridružila tudi ekipa iz Francije s 14 člani.
Fotografija: Prvi nemški transportni helikopter za težke tovore FOTO: Slovenska vojska
Odpri galerijo
Prvi nemški transportni helikopter za težke tovore FOTO: Slovenska vojska

V odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del Slovenije, je pomoč do ponedeljka ponudilo več držav. Med njimi so vse sosede pa tudi Severna Makedonija, Poljska, Latvija, Francija, Nemčija, Češka, Slovaška in Španija. Pomoč in podporo so ponudili še Črna gora, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Srbija, Bolgarija in Malta,pa tudi slovenska skupnost, ki živi v ZDA, in sicer prek slovenskega konzulata v Clevelandu.

Slovenska vojska je dobila dodatne okrepitve. FOTO: Slovenska vojska
Slovenska vojska je dobila dodatne okrepitve. FOTO: Slovenska vojska

Zaradi obsežnosti prizadetih območij in omejenih kapacitet na nacionalni ravni je Slovenija v nedeljo zaprosila za mednarodno pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite (ERCC) in Nata v obliki mehanizacije, helikopterjev in montažnih mostov.

Prek ERCC so se odzvale Bolgarija, Hrvaška, Avstrija, Francija, Nemčija, Italija, Češka in Slovaška. Ponudili so tudi prihod pooblaščenca iz centra nujnega odziva ERCC. Prek mehanizma Nata za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC) pa sta se odzvali Španija in Hrvaška. 

V torek je tako pomoč prispela iz Španije in Nemčije, danes pa tudi iz Francije in ZDA. Na poti je še pomoč iz Slovaške. Pomoč vključuje predvsem težko mehanizacijo.

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah FOTO: Delo/Slovenske novice
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah FOTO: Delo/Slovenske novice

Slovaški premier Ludovit Odor je danes na omrežju X sporočil, da v Slovenijo pošilja štiri gosenične bagre s šestimi upravljavci. Na terenu pa so tudi ekipe iz Evropskega poveljstva ZDA (EUCOM) in ameriške agencije za mednarodno pomoč (Usaid), je na omrežju X zapisalo ameriško veleposlaništvo v Sloveniji.

»Prvi nemški transportni helikopter za težke tovore je že pristal na Brniku, prav tako španski helikopter chinook. S svojim delovanjem bosta skupaj s slovenskimi in drugimi tujimi posadkami helikopterjev zagotavljala pomoč pri odpravljanju posledic poplav. Po pomoči helikopterja hrvaške vojske, ki je skupaj s slovenskimi letalci pomagal pri sanaciji jezu v Dolnji Bistrici, v Slovenijo prihaja še 17 pripadnikov hrvaške vojske z gradbeno mehanizacijo,« je na družbenem omrežju X zapisala Slovenska vojska.

Prišla tudi ekipa iz Francije

»Reševalnim enotam na prizadetih območjih zaradi poplav se je pridružila ekipa iz Francije s 14 člani, dvema 15-tonskima kopačema in tehnično podporo,« je danes na Facebooku sporočila uprava za zaščito in reševanje in dodala, da je Francija pomoč ponudila prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Iz seznama mednarodne pomoči ob ujmi, ki je objavljen na spletni strani vlade, je razvidno, da sta iz Francije prišla dva bagra in šest dodatnih vozil, ki jih uporabljajo pri odpravi posledic poplav v Zgornji Savinjski dolini.

V torek je bilo skupno v Sloveniji 91 osebja v okviru mednarodnih enot z osmimi bagri in 34 dodatnimi vozili ter dvema helikopterjema, so še sporočili uprave za zaščito in reševanje.

Preberite še:

image_alt
Vremenoslovci opozarjajo: na teh območjih lahko narastejo reke in hudourniki

image_alt
Golob za CNN opisal ujmo in zavrnil namige o prepočasnem soočanju s podnebno krizo (V ŽIVO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije