PLAČE NA MINISTRSTVU ZA OBRAMBO

Prvi je Hojs razgalil policiste, Toninovi so se upirali, a zaman

Ministrstvo za obrambo ni želelo posredovati podatkov o plačah zaposlenih.
Fotografija: Matej Tonin, minister za obrambo. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin, minister za obrambo. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Se še spomnite, ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs na spletu objavil seznam zaposlenih in njihove plače in zatrjeval, da je vse to javno? Toda nekateri so se temu uprli. Denimo na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin. Podatkov kar niso in niso želeli posredovati. Razlog? Varovanje zasebnosti in dostojanstva posameznikov ter tudi varovanje tajnosti, ker bi objava plač nekaterih pripadnikov menda lahko posredno ogrozila obrambni sistem države, Nata in EU.

​Po posredovanju Dela, ki se je na odklonilni odgovor Morsa pritožil, je informacijska pooblaščenka odločila, da podatke morajo predložiti. In tako je ministrstvo dolžnost izpolnilo in Delu vendarle posredovalo seznam vseh februarskih plač na upravnem delu in v SV, za katere zakon pravi, da so javne. »Čeprav je bila objava poimenskega seznama plač vseh policistov zakonita in legitimna z vidika preglednosti porabe javnih sredstev, se strinjamo s pomisleki, da je ta objava več tisoč policistov in uslužbencev po nepotrebnem izpostavila senzacionalizmu in povsem običajni radovednosti sosedov in prijateljev, kar pa je še huje, določen krog policijskih uslužbencev je izpostavila varnostnemu tveganju,« so zapisali kolegi z Dela.

Vseh imen tako ne bomo razkrili, lahko pa povemo, da je najbolje plačani uradnik februarja dobil 7339 evrov bruto, najbolj plačani pripadnik SV pa 9647 evrov. Plače nad 4000 evrov bruto prejme dobra desetina zaposlenih tako v upravnem delu ministrstva kot v SV. Izpostavljamo javnosti bolj znana imena: načelnik generalštaba SV brigadir Robert Glavaš je s februarsko plačo 5332 evrov na 112. mestu najbolje plačanih pripadnikov SV. Poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc se je s 6899 evri bruto plače februarja uvrstil na 33. mesto.

​Kje je minister za obrambo Matej Tonin? S plačo 5417 evrov bruto februarja je šele 16. najbolje plačani na ministrstvu, poveljnik CZ Srečko Šestan je februarja dobil 4943 evrov bruto in je bil 33. najbolje plačani. Na seznamu je moč uzreti tudi nekdanjega ministra Karla Erjavca. Februarja je še dobil nadomestilo plače za položaj, ki ga je zapustil marca lani, in sicer 4274 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije