Prvi dnevi januarja za martinčkanje na soncu

Mrzlo bo, vendar jasno. 
Fotografija: Pravo zimsko vreme bo prve dni leta 2020. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Pravo zimsko vreme bo prve dni leta 2020. FOTO: Jure Eržen, Delo

Visok zračni tlak se bo v prvih dneh januarja zadrževal nad našimi kraji tako kot tudi nad sosednjimi pokrajinami. To seveda pomeni pretežno lepo vreme in zimske temperature okoli ničle.


​Od –7 do –2

Pri Agenciji za okolje Republike Slovenije (Arso) pravijo, da se bomo 1. januarja 2020 zbudili v jasno jutro. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo čez dan ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od –7 do –2, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 2 do 8, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Podobno vreme bo tudi v petek, soboto ter nedeljo. Občasno se lahko sicer pojavijo kakšne motnje. Po
Napoved vremena. FOTO: Arso
Napoved vremena. FOTO: Arso
dolgih počitnicah pa se utegne zgoditi, da bodo prvi delovni in šoloobvezni dnevi malce bolj muhasti, tudi s kakšnimi padavinami.


​Visok zračni tlak nad Evropo

Te dni je nad zahodno in srednjo Evropo območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi severnih smeri topel in suh zrak. Nad zahodno in srednjo Evropo ter Balkanom je obsežno območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka s severnimi vetrovi prehodno malo hladnejši in suh zrak.


Razmere v gorah

Potem ko se je v gorah (nad 1500 metrov) v preteklih dneh nekoliko ogrelo, je bil zadnji decembrski dan hladnejši. Snežna odeja se je sprva zaradi otoplitve hitreje sesedala in preobražala, nato pa pomrznila in poledenela. Nevarnost snežnih plazov se postopno zmanjšuje. V visokogorju pa je še vedno nevarnost sprožitve plaza kložastega snega. Nevarnost snežnih plazov je tako nad 1800 m zmerna (2. stopnje).
Razmere v visokogorju. FOTO: Arso
Razmere v visokogorju. FOTO: Arso

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije