PUMPTRACK

Prvi brki Štajerske mlade vabijo na kolo

Na zagorskem poligonu se je odvilo tekmovanje programa Grbine so fine, z državnim pokalom Pumpaj Slovenija. Ambasador pumptracka je Filip Flisar.
Fotografija: Napeto merjenje moči Fotografije: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Napeto merjenje moči Fotografije: Roman Turnšek

Zavod za šport Zagorje in Kolesarski klub Zagorska dolina sta v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije v zagorskem Evroparku organizirala dirko Pumpaj Slovenija. Gre za prvi letošnji dogodek v seriji programa Grbine so fine z državnim pokalom Pumpaj Slovenija. Ta poteka pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije, Pumptracka Slovenija in Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.



Najmlajši so se učili varnega kolesarjenja.
Najmlajši so se učili varnega kolesarjenja.
Dogodki so namenjeni tako že izkušenim kolesarjem kot tudi začetnikom. Najmlajši so se učili kolesarskih osnov in spoznavali radosti ter koristnosti kolesarjenja s Foksijevimi kolesarskimi izzivi in šolo, starejši in bolj izkušeni pa so se v različnih starostnih skupinah pomerili tudi za pokal. Zagorski poligon, ki ga na KZS ocenjujejo kot odličnega, je eden večjih v Sloveniji in primeren tudi za dirke državnega pokala.

Proga je namenjena za vse generacije in razrede kolesarjev, omogoča pa tudi vožnjo s skiroji, rolkami, rolerji, celo s poganjalčki. Vsak mora voziti v potrebni opremi, svojemu znanju in starosti prilagojeno. Na pumptrack poligonih razvijajo spretnosti, ki pridejo prav vsem in v vseh disciplinah.

Disciplina za vse

Zanimivo je, da so bili na tekmi v Zagorju skoraj sami fantje oziroma moški. Sodeloval je tudi Filip Flisar v prav posebni vlogi. Je namreč pumptrack ambasador in promovira to kolesarsko rekreacijo. Po progi se je zapeljal tudi sam in malce pomeril moči z drugimi tekmovalci.

Po progi se je zapeljal tudi Filip Flisar. FOTO: Jure Gašparič
Po progi se je zapeljal tudi Filip Flisar. FOTO: Jure Gašparič
Pumptrack je sicer vse bolj priljubljena rekreacija tudi pri nas. Poligonov v Sloveniji je že več kot 50, cilj pa je do leta 2030 doseči številko 212, kolikor je sicer tudi občin. Kolesarska zveza še dodatno spodbuja razvoj tovrstne rekreacije, obenem pa tudi dobrodelnost. Z dobrodelnim programom En krog za razvoj spodbujajo lokalna društva, naj pripeljejo nekaj nazaj tudi v skupnost. V Zagorju so denimo zbirali sredstva za organizacijo športnega dne. Vsako društvo napoti na usposabljanje tudi enega kandidata, ki bo potem delal naprej v klubu.

Praksa tekmovalne sezone, ki traja vse koledarsko leto, je prilagoditi se tudi preostalim disciplinam gorskega in cestnega kolesarstva ter tako še povečati število rekreativcev in tekmovalcev. Pumptrack je disciplina, primerna za vse, vabljeni tudi tekmovalci BMX, gorsko-cestno kolesarstvo. 

Ko gre zares …
Ko gre zares …

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije