POMURJE

Prva pomurska planinska koča bo na Gornjih Slavečih

Bodoči upravljavec koče Marjan Benko bo svojim znamenitim hamburgerjem na planinski jedilnik dodal bograč in gibanico.
Fotografija: Poleg 20 skupnih ležišč v koči bo zraven nje še 30 šotorišč.
Odpri galerijo
Poleg 20 skupnih ležišč v koči bo zraven nje še 30 šotorišč.

Na levem bregu reke Mure se prihodnje leto obeta velika novost: na Gornjih Slavečih na Goričkem, kakšnih 20 km od Gornje Radgone, 25 km od Murske Sobote in Radencev ter 30 km od Moravskih Toplic, bo začela obratovati prva planinska koča v Pomurju.


Podjetni Marjan Benko, lastnik okrepčevalnice s hitro prehrano Rak, se je odločil, da bo poleg peke burgerjev, ki so jih bralke in bralci spletnega portala Sobotainfo izbrali za najboljše v Pomurju, ponudil še nekaj – prvo planinsko kočo na skrajnem severovzhodu države.
Marjan Benko je poln dobrih idej. Foto: Oste Bakal
Marjan Benko je poln dobrih idej. Foto: Oste Bakal

»To bo nekaj novega v Pomurju. Mislim, da bo to nekaj pomembnega za vas Gornji Slaveči, za obmejno občino Kuzma in za celotno pomursko regijo. Našo idejo podpira tudi Planinska zveza Slovenije. S to dejavnostjo pa bi pripomogli tudi turistično, saj se trenutna pohodniška pot konča v Mariboru, potem pa bi se podaljšala vse do tromeje v Kuzmi,« razlaga Benko.

Koča bo po načrtih imela 20 skupnih ležišč, zraven pa še 30 šotorišč. Benko je že obiskal seminar za upravljavce planinskih koč na Bledu, njegovo kočo pa so si ogledali tudi predstavniki Planinske zveze Slovenije in so bili z videnim zadovoljni. Večjih ovir tako rekoč ni več. »Če se bo vse skupaj odvijalo, kot bi se moralo, potem bo odprtje maja naslednje leto. Čakamo še na dovoljenje Planinske zveze Slovenije za postavitev šotorišč, saj se je treba zavedati, da pri vseh načrtih potrebujemo dovoljenja, da bo vse po predpisih, kot mora biti.«


Mimo bodoče planinske vodi pot na tromejo med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko, ki je priljubljena izletniška za pohodnike in turiste. »V Sloveniji je več kot 200 pohodniških in planinskih društev, ki gredo na pohode v skupinah. Vsi vedo za tromejo na Goričkem, vendar se ne morejo nikjer ustaviti, ko se odpravijo v te kraje,« pravi Benko, ki bo po odprtju koče na jedilnik svoje okrepčevalnice dodal jedi na žlico. »Na meni bomo zagotovo dodali bograč, enolončnico in prekmursko gibanico.«

Ideja o planinski koči na Goričkem je rasla nekako z nastajanjem Planinskega društva Goričko Tromeja, ki danes šteje že več kot 60 članic in članov. Društvo domuje v okrepčevalnici Rak, kjer bo kmalu nastala prva planinska koča v Pomurju, in sicer na nadmorski višini približno 260 metrov.
Poleg 20 skupnih ležišč v koči bo zraven nje še 30 šotorišč.
Poleg 20 skupnih ležišč v koči bo zraven nje še 30 šotorišč.

Od tod do najvišjega vrha Prekmurja, Sotinskega brega ali prekmurskega Triglava, ki je na višini 418 metrov, sta dve uri hoda, odpravijo pa se lahko tudi do Tromeje (tri ure hoje), v Kuzmo (ura), na Središki breg (tri ure in pol), Rogašovce (ura), Grad na Goričkem z Vulkanijo (dve uri). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije