PROMET

Pozor! Kolone vse daljše, oglasili so se tudi policisti

Promet je močno povečan na cestah in mejnih prehodih iz smeri Hrvaške proti Avstriji.
Fotografija: Gneča pri vstopu v državo. FOTO: Hak
Odpri galerijo
Gneča pri vstopu v državo. FOTO: Hak

Upočasnjen promet z zastoji je na posameznih odsekih na primorski avtocesti med Razdrtim in Ljubljano, kjer je treba po podatkih centra računati na dodatne dobre pol ure vožnje.

Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji je kolona štiri kilometre, pri čemer je za Kranjsko Goro možen izvoz Jesenice vzhod/Lipce.

Na cesti Tržič–Ljubelj predor Ljubelj v smeri proti Avstriji zaradi varnosti občasno zapirajo.

Na štajerski avtocesti med priključkom Maribor sever in prehodom Šentilj proti Avstriji zastoj meri 10 kilometrov. Zastoj je tudi na regionalni cesti Šentilj–mejni prehod Šentilj.

Prav tako je promet zgoščen na cesti Jelšane–Ilirska Bistrica, pred delovno zaporo pri Dolenjah pri Jelšanah, ter na hrvaški strani proti mejnim prehodom Sečovlje, Dragonja, Sočerga in Jelšane, smer Slovenija.

Čakalne dobe so na več mejnih prehodih: Sečovlje in Dragonja (za vstop v državo več kot dve uri); Gruškovje (dve uri); Sočerga, Starod, Obrežje, Jelšane in Zavrč (ena do dve uri); Brezovica pri Gradinu in Slovenska vas (do eno uro); Metlika, Petišovci, Središče ob Dravi in Ormož (do 30 minut).

Do 22. ure velja omejitev prometa za tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone.

Do zastojev in čakalnih dob prihaja ob izteku praznikov v Avstriji, Nemčiji, Švici, Nizozemski in Belgiji.

Kranjski policisti so v sobotnem poročilu zapisali, da pričakujejo gnečo na slovenskih cestah. Najhujše naj bi bilo na tranzitnih cestah proti Avstriji, predvsem na koncu gorenjske avtoceste na Hrušici. Daljše zastoje napovedujejo zvečer, ko se bodo v promet vključila tudi tovorna vozila.

Napovedali so, da bodo za varnost na gorenjskem kraku avtoceste in vzporednih cestah, skrbeli policisti. Glede na situacije so predvideni tudi različni scenariji:

  • Zadržanje tranzita na avtocesti v čim večjem obsegu (mišljeno predvsem Jesenice).
  • Uskladitev semaforskih intervalov na posameznih relacijah ob zastojih na vzporednih cestah. 
  • Preusmeritev tranzitnega prometa preko portalov na avtocesti na manj obremenjene glavne ceste proti Avstriji (predvsem Ljubelj), dokler bo to vzdržno.
  • Že na ljubljanskem obroču preusmeritev tranzitnega prometa za smer Avstrija.
  • Skupno delo z mestnimi redarstvi, Darsom in vzdrževalci cest. Vozniki naj sproti spremljajo prometne informacije in pot prilagajajo stanju na cestah. Potovalni časi bodo daljši. Na avtocesti je ob zastoju ali prometni nesreči treba ustvariti reševalni pas. Na zgornjem delu gorenjske avtoceste, ki ima zgolj dva prometna pasova za vožnjo v vsako smer, to pomeni ustavitev skrajno levo na prehitevalnem in skrajno desno na voznem pasu. Sredinska pot s tem postane intervencijska površina za gasilce, zdravstvo, policijo, vzdrževalce in druge nujne službe.​

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas