TRG REPUBLIKE OGRAJEN

Protestniki niso upoštevali policije, ovirali so promet po ljubljanskih ulicah

Možje v modrem so okoli 17.45 shod razpustili, a udeležencev to ni ustavilo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel

Protest proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa in pogoju preboleli, cepljeni, testirani (PCT) se je tokrat začel na Kongresnem trgu. Zadnjih nekaj tednov so se protestniki zbirali na Trgu republike, ki pa je bil danes zaradi prihajajočega ljubljanskega maratona zagrajen. Nato so krenili po ljubljanskih ulicah, kjer so nekateri že sprožili pirotehnična sredstva. V križišču Poljanske in Hadreckega ceste je udeležence shoda prestregla policija, ki jih je obvestila, da je shod razpuščen.

Policisti so ob začetku shoda po poročanju medijev popisali več protestnikov in jim pregledovali vsebino nahrbtnikov ter torbic. Med drugim so popisali eno od protestnic, ki je protestirala, ker »ima kot samostojna podjetnica zaradi pogoja PCT 40-odstotni upad dohodka«.

Policija opozarjala, naj ne ovirajo prometa

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so policisti opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je začel okoli 15. ure in je potekal najprej na Kongresnem trgu, kjer se je do 17. ure zbralo okoli 4.000 ljudi.

Policisti so opravljali naloge varovanja državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote tako z območja Ljubljane kot drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota. Okoli 17.30 se je skupina razdelila in so udeleženci v več skupinah odšli tako v smeri Ljubljanice kot tudi v drugih smereh po širšem središču Ljubljane. Udeleženci shoda so bili večkrat pozvani, naj ne ogrožajo varnosti prometa.

Ker ukazov niso upoštevali in je bil javni red in mir huje kršen (uporabljena so bila tudi pirotehnična sredstva) ter oviran promet, je bil nekaj pred 18. uro shod razpuščen. Nekaj oseb je bilo na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije pridržanih za čas trajanja shoda, predvsem zaradi kršenja javnega reda in miru ter neupoštevanja ukazov policistov.

Zbiranje obvestil se trenutno še izvaja, zato bo policija več informacij sporočila jutri.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas