ZAVRNJENO PLAČILO RAČUNA

Prostovoljni gasilci verjeli na besedo in ostali brez denarja

Rateški prostovoljci so s stiskom rok sklenili dogovor za delo. Novi lastniki kranjskogorskih žičnic zahtevajo podpisane papirje.
Fotografija: Februarja so črpali vodo iz poplavljene postaje Dolenčev rut. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Februarja so črpali vodo iz poplavljene postaje Dolenčev rut. FOTO: Boštjan Fon

KRANJSKA GORA, RATEČE – Naši predniki so v 60. letih 19. stoletja postavili temelje organiziranega gasilstva za stalno in strokovno gašenje požarov. Najprej v Metliki, nato na Ptuju, pa v Ljubljani in Laškem. Slovenskemu narodu je bila ideja gasilstva pisana na kožo, do prve svetovne vojne je bilo na naših tleh že 380 društev. Poleg osnovne dejavnosti so se gasilska društva, danes imajo skupno več kot 123.000 članov, izkazala tudi kot steber nacionalne identitete. Prostovoljni gasilci, poklicnih je pri nas 860, so s svojim znanjem, tehnično opremo in predvsem predanostjo nenadomestljiv člen življenja družbe. Tudi prostovoljci iz najbolj severozahodnega kraja Slovenije, iz Rateč. Njihovo društvo je bilo ustanovljeno leta 1897.

Dostava na dom

Zavrnjeno plačilo računa – ker ni pisnega dogovora. FOTO: Boštjan Fon
Zavrnjeno plačilo računa – ker ni pisnega dogovora. FOTO: Boštjan Fon
»Za kranjskogorske žičnice smo rateški prostovoljni gasilci vedno opravljali delo, ki ga sami niso zmogli, predvsem na področju dostave vode, opravili smo tudi nekaj drugega dela. Na koncu smo izdali obračun po ceniku Gasilske zveze Slovenije in ga predali direktorju podjetja RTC Žičnice Kranjska Gora, d. d.,« pove predsednik PGD Rateče Planica Jožef Lavtižar, ki je na tem izpostavljenem mestu že več kot četrt stoletja.

»V konkretni, danes sporni zadevi smo jim najprej po svoje reševali del obratovanja ene od naprav, saj jim je februarja letos voda zalila spodnjo postajo žičnice Dolenčev rut.« Pozneje letos, in sicer po poplavi spodnje postaje Dolenčev rut, so žičničarji na višjih predelih smučišča delali bazene. Za testiranje tesnosti so potrebovali vodo. Junija so jim jo vozili rateški prostovoljci. »Naše društvo ima gasilski avto, ki je zaradi opreme in pnevmatik primeren za strme in težko prevozne terene, zato nas izkoristijo za take vrste intervencij, kot je bila recimo dostava vode.« Žičničarji so potrebovali dodatno vodo za tlačni preizkus napeljav in spet so jo pripeljali člani PGD Rateče Planica. Tudi do Bedančevega doma ob kranjskogorskih smučiščih, v bližini zgornje postaje štirisedežnice Vitranc I, so jim dostavljali vodo. Sodelovalo je deset članov društva, ki so usposobljeni za te vrste dela in imajo potrebno opremo. »Vse se je dogajalo, ko je bil direktor žičniškega podjetja še Jani Pristavec. Ko smo opravili vse, za kar so nas prosili iz podjetja, smo izdali račun 18. junija 2019 s priloženo specifikacijo,« pojasni predsednik PGD Rateče Planica Lavtižar.

Beseda proti papirju

Predsednik PGD Rateče Planica Jožef Lavtižar je razočaran. FOTO: Boštjan Fon
Predsednik PGD Rateče Planica Jožef Lavtižar je razočaran. FOTO: Boštjan Fon
Kmalu po izdanem računu je družba Skiways, večinski lastnik podjetja, zamenjala vodstvo RTC Žičnice Kranjska Gora, na mesto direktorja so lastniki postavili Šveda Andersa Emila Magnusa Rydeliusa. »Oktobra sem pregledoval prilive društva in ugotovil, da žičničarji računa niso plačali,« pravi Lavtižar, ki je vodstvu RTC Žičnice Kranjska Gora poslalo opomin. »Nakar dobim s pošto odgovor, da ne bodo plačali računa, dokler jim ne pošljemo pisnega dogovora. Že 26 let sem gasilec, predsednik društva. Vedno smo delali na besedo, tako jaz kot moji kolegi. Pri nas beseda nekaj velja! V vsem tem času smo se z vsemi vedno domenili o njihovih potrebah, naših zmožnostih in si podali roke. Nikoli nismo bili izigrani, nikoli nihče ni zamujal s plačili ali da ne bi poravnal računov. Delamo tudi v Planici ob prireditvah, pa tekmovanje Red Bull Goni poni, požarne straže imamo v dvorani Vitranc, ni, da ni … Vedno je vse šlo na besedo, na dogovor, na poštenost.« Novi lastniki kranjskogorskih žičniških naprav so, kot je videti, prinesli v Zgornjesavsko dolino drugačno poslovno strategijo, ki namesto poštenega stiska dlani upošteva izključno podpisan kos papirja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije