DOBROTA JE SIROTA

Prostovoljce, ki so ji obnavljali hišo, nagnala, ker ji ni bila všeč kuhinja

Vidi Judit in 11-letni Zali so na pomoč priskočili ljudje iz vse Slovenije. Trenutno pa je prenova dotrajane hiše zaradi spora med Judit in prostovoljci zaustavljena. 
Fotografija: Hiša med obnovo. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Hiša med obnovo. FOTO: Facebook

RADMOŽANCI – V Slovenskih novicah smo predstavili žalostno zgodbo 11-letne Zale in njene matere Vide Judit Bukovec iz Radmožancev, ki sta živeli v zelo slabih bivalnih razmerah.
 
Več o tem preberite v prispevku Bolna mati in 11-letna hči v hiši groze.
 
Soba pred obnovo. FOTO: Facebook
Soba pred obnovo. FOTO: Facebook
Po objavi prispevka o njuni težki situaciji ste jima na pomoč priskočili ljudje iz vse Slovenije, organizirali so tudi intenzivno obnovo hiše, vodenje projekta sanacije je prevzela prostovoljka Dunja Lešnik. Zbranih je bilo precej finančnih sredstev, nakazanih v Sklad Ivana Krambergerja, ljudje so pošiljali hrano, oblačila, obutev, podjetja so darovala pohištvo in gradbeni material ali zagotovila veliko nižjo ceno.
Več o tem lahko preberete v prispevku Pomoč za Zalo in bolno mamo prihaja z vseh koncev.
 

Judit naj bi nagnala prostovoljce, ki so obnavljali hišo

Potem ko je obnova stekla in so že zamenjali streho, okna ter obnovili večino notranjih prostorov, je zgodba dobila nepričakovan preobrat. Med vodjo projekta in Judit je namreč prišlo do spora, ki je eskaliral do te mere, da je bila obnova zaustavljena, vrnili pa so tudi že naročeni material za nameravano obnovo fasade in pohištvo. Kot je na facebooku zapisala Dunja, Judit ni bila všeč kuhinja, pohištvo, ki so ji ga prinesli, in to, kako so bile položene keramične ploščice. 



Judit je prostovoljce odstranila iz projekta in nameravala s pomočjo sorodnikov obnovo končati sama, vodenje obnove pa naj bi prevzel Juditin partner Maksimilijan. V Krambergerjevem skladu je bilo zbranih 8000 evrov, še 7000 pa so jih prispevali donatorji. Plačila računov je nadzorovala lokalna enota Rdečega križa. 



Vsaka zgodba pa ima dve plati. Kot je za portal sobotainfo povedala Judit, vse ni tako, kot pripoveduje Dunja. Menda so ji govorili, »naj zapre gobec«, in niso upoštevali njenega mnenja. Je pa priznala, da jim je povedala, da ji kuhinja ni bila všeč, da pa so druge stvari čudovite. Vmešavali naj bi se tudi v njene zasebne zadeve, predvsem v pse.



Kot se je izazalo danes, pa sta se sprti strani le uspeli pomiriti in zakopati bojno sekiro. S svojim sporom sta tako ali tako naredili že dovolj škode dobrodelstvu nasploh. Najkrajšo pa je po sporu potegnila družina, ki je tarča kritik. Očitajo jim nehvaležnost za podarjene stvari in kritizirajne dela prostovoljcev. Judit se zagovarja, kot poroča Žurnal, da so ji drugi oprali možgane, zaradi česar se je neprimerno obnašala. Še vedno pa vztraja, da je bila razočarana, ker je niso vprašali za mnenje, kako si želi imeti urejene prostore in da so o vsem odločali sami. Po drugi strani pa sta bila zakonca Lešnik užaljena, ker je kritizirala njuno delo, predvsem slabo položeno keramiko. Po sporu so vrnili že kupljeno pohištvo, nekateri donatorji so se umaknili. Tako bi družina ostala brez ogrevanja, brez pohištva - starega so skurili - zbranega denarja pa ne bi bilo dovolj za dokončanje obnove na svojo roko. Kot kaže je Judit sprevidela, da ji spor ne zagotavlja boljše prihodnosti in se uspela pobotati s prostovoljci, ki so zdaj pripravljeni zaključiti začeto.
 

Kako se je razvijal spor in kaj sledi, si preberite v jutrišnji tiskani izdaji Slovenskih novic.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije