AFERA TRUPLA

Profesor Dean Ravnik služil s trupli

Objavljeno 20. november 2019 13.01 | Posodobljeno 20. november 2019 13.01 | Piše: Aleksander Brudar

Nekdanji predstojnik inštituta za anatomijo obsojen. Dean Ravnik je po razkritju afere izgubil službo.

V sporu zoper ljubljansko univerzo na delovnem sodišču je bil neuspešen. FOTO: Blaž Samec
Eno leto in tri mesece pogojne zaporne kazni, 6000 evrov denarne kazni in plačilo 31.090,18 evra protipravno pridobljene premoženjske koristi je cena, ki jo mora po pravnomočni odločitvi ljubljanskega okrajnega sodišča plačati nekdanji predstojnik inštituta za anatomijo prof. dr. Dean Ravnik. Njegovi nečedni posli so v javnost pricurljali pred štirimi leti.

image
»Nikoli nisem prodajal trupel,« je zatrjeval Dean Ravnik. FOTO: Guliver/Getty Images
Kot so nam takrat povedali na dekanatu ljubljanske medicinske fakultete, je »nepravilno ravnal s trupli oziroma deli človeškega telesa in pri tem zlorabil uradni logotip fakultete«. Pri čemer so računi imeli glavo fakultete, številka računa, na katerega so nakazovali denar, pa je bila Ravnikova. Hitro so se pojavili očitki, da je preprodajal trupla, kar pa je večkrat odločno zavrnil. »Nikoli nisem prodajal trupel. Mi smo samo pripravljali stvari, da so lahko tehnično usposobljeni ljudje razvijali nove kirurške pripomočke, nove ploščice za kosti in izvijače. To je bilo vse,« je zatrjeval Ravnik in pojasnjeval, da so iz trupel (ta so bila darovana inštitutu za učne in raziskovalne namene) uporabili žlezo prostato, ramo, koleno, grlo in tudi hrbtenico.

Kljub mojemu drugačnemu nasvetu se je odločil, da zoper sodbo o kaznovalnem nalogu ne bo vložil ugovora, saj ni želel znova postati žrtev medijskih neresnic.

Del vzorca hrbtenice, ki je bil namenjen za izdelavo novih medvretenčnih ploščic, pa so poslali v Izrael: »Iz hiše ni šlo nič razen nekaj malih vzorcev, tako kot gredo z drugih inštitutov, na preiskave v tujino, ker se tega pri nas ne da narediti. Ta del telesa nato pride nazaj ali se ga komisijsko uniči.«
 

Sodba postala pravnomočna


Kmalu je vse skupaj pod drobnogled vzelo Specializirano državno tožilstvo, ki je 4. julija lani na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog, v katerem mu je očitalo storitev dveh kaznivih dejanj. In sicer neupravičene uporabe tujega premoženja po petem odstavku v zvezi s prvim odstavkom 209. člena KZ-1 in ponarejanja listin po prvem odstavku 251. člena KZ-1. Hkrati pa je predlagalo, da sodišče izda kaznovalni nalog in Ravnika kaznuje po uvodoma zapisani kazni. Kaznovalni nalog se lahko izda za kazniva dejanja iz pristojnosti okrajnega sodišča, ne da bi sodišče v tej zadevi opravilo glavno obravnavo, če to predlaga tožilec in se sodišče s predlogom strinja.

»Dr. Ravnik se je kljub mojemu drugačnemu nasvetu odločil, da zoper sodbo o kaznovalnem nalogu ne bo vložil ugovora, saj ni želel znova postati žrtev medijskih neresnic. Zato je sodba o kaznovalnem nalogu postala pravnomočna brez izvedbe rednega postopka,« nam je povedal njegov odvetnik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin.

Ljubljanska okrajna sodnica Nina Kodra Balantič je Ravnika spoznala za krivega, da je iz koristoljubnosti neupravičeno uporabil tuje premoženje, saj je v obdobju od aprila 2012 do 21. januarja 2015 kot predstojnik inštituta za anatomijo v prostorih medicinske fakultete s tamkajšnjo opremo in sredstvi zunaj delovnega časa izvedel več storitev organizacije izvajanja kirurških postopkov na človeških truplih, ki so bila last fakultete (občani so jih za časa življenja s pisno izjavo brezplačno donirali inštitutu za učne oziroma raziskovalne namene), nato pa je naročnikom navedenih storitev v imenu inštituta izdal 14 računov v znesku 31.090,18 evra. Kot že rečeno, je navedel svoj bančni račun.

Del vzorca hrbtenice, ki je bil namenjen za izdelavo novih medvretenčnih ploščic, so poslali v Izrael.

S tem, ko je v istem času račune opremil z logotipom in glavo Univerze v Ljubljani, medicinske fakultete, čeprav jih ta sploh ni izdala, pa je storil kaznivo dejanje ponarejanja listin. Za prvo mu je sodišče določilo 10 mesecev zapora, za drugo šest mesecev in mu na koncu izreklo enotno pogojno zaporno kazen 15 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Hkrati mu je izreklo 6000 evrov denarne kazni in odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi v znesku 31.090,18 evra.
 

Izgubil tudi delovni spor


Koščak nam je še povedal, da domnevna prodaja trupel, o katerih smo pisali mediji, ni bila niti predmet zahteve za preiskavo Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani in niti sodbe Okrajnega sodišča v Ljubljani. Ravnik je po razkritju afere izgubil službo, in to kar po 23-letnem vodenju inštituta. Na delovnem sodišču v Ljubljani se je proti temu poskušal braniti s tožbo proti Univerzi v Ljubljani, a zaman, saj je sodišče ocenilo, da je bila odpoved zakonita. Ker se na sodbo ni pritožil, je ta konec leta 2016 postala pravnomočna.

31 tisoč evrov mora vrniti.

Med drugim se je Ravnik branil, da je račune izdal na papirju z glavo in logotipom fakultete, ker ni vedel, da tega ne sme, in ker ni imel statusa samostojnega podjetnika, zato se mu je zdelo logično izdati tak račun tudi brez dekanovega soglasja. Da bi se glede na svoj položaj in izobrazbo, zaposlitev (visokošolski učitelj) in kot dolgoletni predstojnik inštituta nedvomno moral zavedati, da za storitve, ki jih ni opravljal v imenu toženke in jih je opravljal zunaj delovnega časa kot svoje honorarno delo, ne sme izdati računov z glavo in logotipom medicinske fakultete, pa je na njegove navedbe odgovorilo sodišče. 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji