SODBA

Priznani slovenski nevrokirurg mora izraelskemu pacientu še vedno odplačevati 3,74-milijonski dolg

Dolenc je vesel, da mu je sodba Evropskega sodišča oprala ime, saj je že izgubljal upanje, da bo to kdaj dočakal. Pred časom je dejal, da ne obstaja dovolj besed, ki bi lahko opisale, koliko je pretrpel.
Fotografija: Dr. Vinko V. Dolenc, nevrokirurg. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Dr. Vinko V. Dolenc, nevrokirurg. FOTO: Voranc Vogel

Danes je postala pravnomočna sodba Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je lani ugotovilo, da je bila prof. dr. Vinku V. Dolencu v postopku priznanja tuje sodne odločbe kršena pravica do poštenega sojenja. Tako poroča Delo in še, da sodba ne zadrži izvršilnih postopkov, ki jih je zoper njega – na podlagi te tuje sodne odločbe – sprožil izraelski pacient. Ti bodo ustavljeni šele, ko bo poplačan ves dolg v višini 3,74 miljona evrov. Je pa Dolencu s sodbo ESČP priznana povrnitev premoženjske škode, dogovori z državo potekajo.

Tako nevrokirurg Vinko V. Dolenc ni bil avtomatično odrešen milijonskega dolga do pacienta, ki ga je tožil, še vedno mu namreč z računa trgajo sredstva za poplačilo, kot to počnejo že od leta 2013. Tako mora preživeti le s tretjino svoje pokojnine. Kot piše Delo, je imel svetovno priznani nevrokirurg, pionir pri operacijah lobanjskega dna – po njem se imenuje devet operativnih postopkov –, zaradi poplačevanja tožbe veliko težav. Pomislil je tudi na to, da so za preživetje dobre tudi konzerve s pretečenim rokom.

Zakaj Izraelec ni tožil UKC, ki je odškodninsko zavarovan, ni znano. Dolenca so v Izrael zvabili pod pretvezo, da potrebujejo njegovo pomoč pri operacijah, in mu vmes izročili sodno pošto.

Več o tem preberite v spodnjem članku: 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije