NAPOVEDI URESNIČENE

Voda zalivala grad Štanjel, voznica obtičala v vodi

Objavljeno 11. avgust 2020 18.53 | Posodobljeno 11. avgust 2020 22.17 | Piše: T. V., P. Pa., Ma. M.

Do konca tedna je napovedana možnost tudi močnejših neviht.

Deževje je zajelo Slovenijo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Napoved vremenoslovcev se je uresničila. Oblaki so zajeli Slovenijo, nekateri deli naše države pa so se v zgodnjem popoldnevu ubadali z velikimi nalivi. Tako iz Maribora poročajo o številnih intervencijah. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da je ob 13.48 občino Maribor zajelo močno deževje. Voda je zalila objekte na 12 lokacijah, iz katerih so črpali vodo gasilci JZGB Maribor, PGD Brezje, Malečnik, Maribor mesto in Pobrežje.

Ob 14.36 je pod Vremščico (občina Divača) neurje zajelo družino pohodnikov. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Senožeče IN pohodnike varno pospremili v dolino.

Ob 15.28 je v Kobdilju voznica z osebnim avtomobilom obtičala v vodi. Posredovali so gasilci PGD Komen in osebni avto izvlekli iz vode. Ob 15.37 je prav tako v Kobdilju meteorna voda zalivala klet. Gasilci PGD Komen so izčrpali meteorno vodo. Potreben je bil tudi odklop elektrike od elektropodjetja.

Ob 15.56 je v naselju Štanjel (občina Komen) meteorna voda zalivala stanovanjsko hišo in prostore osnovne šole. Gasilci PGD Komen so izčrpali meteorno vodo.

Ob 17.15 je meteorna voda zalivala prvo nadstropje grada Štanjel. Gasilci PGD Komen so izčrpali vodo in posesali tisto, ki je odtekla v klet in pritličje gradu.

Okoli 12.30 so sicer na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso) prižgali alarmi zaradi velike verjetnosti toče. Spodaj preverite, kakšno je trenutno stanje. Območja, ki so obarvana z vijolično, so najbolj ogrožena. 


Plohe ali nevihte bodo možne tudi ponoči. Zjutraj bo ponekod v vzhodnih krajih prehodno možen rahel dež. Drugod se bo jasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 22 stopinj Celzija.

Sončna sreda

V sredo bo večinoma sončno, tudi v vzhodnih krajih se bo dopoldne delno razjasnilo. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Obeti: V četrtek in petek bo deloma sončno. Popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte.

Opozorila za torek

Za vso državo so vremenoslovci za popoldanske torkove ure prižgali rumeno opozorilo, kar pomeni, da napovedani možni vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer.


image
V naslednjih dneh bodo možne nevihte. FOTO: Arso
Deli s prijatelji