PRED ZIMSKIM SPANJEM

Prisrčni posnetek medveda s Krima: Srbi, o kako srbi! (VIDEO)

Na pogorju Krima so posneli medveda, ki ga je hudo srbelo po hrbtu.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dgwildlife, Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dgwildlife, Getty Images/istockphoto

Lovska zveza Slovenije je nedavno objavila video medveda s pogorja Krima, ko se je silovito drgnil ob drevo in si tako blažil srbenje. Je pa s tem pokazal gibkost, ki mu je zaradi njegove zajetnosti ne bi pripisali.

Očitno ta medved še ni začel svojega zimskega spanja, čeprav strokovnjaki pojasnjujejo, da pri zimskem spanju medvedov ne gre za pravo hibernacijo, kot jo poznamo na primer pri polhu ali svizcu, ampak bolj za nekakšen zimski dremež, iz katerega se lahko kadar koli zbudijo. Prav tako lahko tudi zapustijo svoj brlog, v njem ostanejo le takrat, ko v okolici ni hrane ali je njena količina zelo omejena.

Na oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire biotehniške fakultete so s pomočjo sodelavcev iz Zavoda za gozdove Slovenije natančno raziskali potek prezimovanja pri slovenskih medvedih in ugotovili, da so slovenski medvedi v povprečju preživeli v brlogu 74 dni na leto. Podobno kot drugod po svetu samci v povprečju prespijo manj časa (57 dni) kot samice (82 dni).

Slovenski medvedi se pozimi pogosteje zbujajo in zapuščajo brloge kot drugod. Primerjava s prejšnjimi raziskavami po Evraziji in Severni Ameriki je pokazala tudi, da medvedi v Sloveniji v brlogu preživijo bistveno manj časa (samice za 45 odstotkov in samci za 56 odstotkov manj časa, kot bi pričakovali za našo zemljepisno širino).

Raje jedo koruzo, kot spijo

Da bi ugotovili, zakaj medvedi v Sloveniji spijo manj kot drugod, so raziskovalci preverili, kaj naši medvedi počno med zimo, kadar ne spijo. Opazili so, da se pogosto zatekajo h krmiščem s koruzo, ki so prvotno namenjena odvračanju medvedov od naselij (v zimskem času za 61 odstotkov pogosteje kot sicer). Zato sklepajo, da je zimsko krmljenje medvedov s koruzo verjetno glavni razlog za skrajšano zimovanje in pogostejše prekinitve v primerjavi z medvedi iz držav, kjer ni krmljenja.

Kot zanimivost zapišimo še to, da lahko v obdobju zimskega dremeža medvedka v brlogu skoti tudi mladiče (1–4), ki so v času, ko se medvedka ne hrani, majhni in tehtajo le okoli 700 gramov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije