PROTIKORONSKI ZAKON

Prisilno upokojevanje: to je odločilo ustavno sodišče

Zadržalo je izvajanje zakonskih določb.
Fotografija: Ustavno sodišče Republike Slovenije je začasno zadržalo izvajanje zakonskih določb. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ustavno sodišče Republike Slovenije je začasno zadržalo izvajanje zakonskih določb. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje zakonskih določb, ki se nanašajo na prisilno upokojevanje starejših delavcev. Zahtevo za ustavno presojo so prejšnji mesec vložili sindikati, zaradi dveh členov iz sedmega protikoronskega zakona, ki naj bi omogočala, da bi delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, lahko odpovedal delovno razmerje brez razloga. 

Kot je v odločitvi navedlo sodišče, s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi preneha delovno razmerje in s tem pravice delavcev, ki izvirajo iz delovnega razmerja. Posledica odpovedi pogodbe o zaposlitvi za starejše delavce, za katere je še posebej značilna težja zaposljivost, ne bi pomenila le izgube zaposlitve, ampak bi lahko pomenila tudi konec njihove poklicne kariere, opozarjajo.
Po oceni sodišča bi bile posledice, ki bi nastale z nadaljnjim izvrševanjem morebiti protiustavne zakonske ureditve, večje od posledic, ki bi nastale, če se do končne odločitve ustavnega sodišča njeno izvrševanje zadrži in bi se v presoji pokazalo, da niso protiustavne, so zapisali.

Do končne odločitve je ustavno sodišče zadržalo tudi učinkovanje že vročenih odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki so bile izdane skladno z novo ureditvijo. Ta je začela veljati z uveljavitvijo sedmega protikoronskega zakona, torej 31. decembra lani, 60-dnevni odpovedni rok pa bi se na podlagi izpodbijane ureditve v primeru že vročenih odpovedi pogodb o zaposlitvi iztekel že v začetku marca.

Ustavno sodišče je sklep o začasnem zadržanju izvajanja členov zakonov o delovnih razmerjih in o javnih uslužbencih sprejelo s sedmimi glasovi proti dvema. Proti sta glasovala sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas