POLETJE

Pozor, na avtocesti večkilometrske kolone

Začele so se počitnice, z njimi pa tudi tradicionalna gneča na slovenskih cestah.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec

Na praznični dan je po celotni primorski avtocesti proti Kopru promet močno povečan, zato se pot med Ljubljano in Koprom lahko podaljša tudi za pol ure. Do zastojev prihaja tudi na mejnih prehodih s Hrvaško pri izstopu iz države, kjer je ponekod treba čakati tudi do dve uri, poroča prometnoinformacijski center.

Ob začetku šolskih počitnic in današnjem državnem prazniku je pričakovati zastoje na glavnih prometnicah proti morju. V turistični sezoni in ob covidnih kontrolah na mejnih prehodih je ob prečkanju državne meje pričakovati daljše čakalne dobe, je pa tudi proti drugim turističnim krajem po Sloveniji. Pri Darsu menijo, da bo promet povečan predvsem v smeri od Avstrije in Italije proti slovenskemu in hrvaškemu primorju ter v obratni smeri.

V času turistične sezone, to je od 26. junija do 5. septembra, sicer na avtocestah velja omejitev prometa vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ob sobotah od 8. do 13. ure in ob nedeljah, praznikih ter dela prostih dnevih od 8. do 21. ure.


Načrtujte pot in pripravite dokumente


Pri AMZS ljudem svetujejo, da se na počitnice pripravijo. Priprava naj vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o protikoronskih ukrepih in pogojih za vstop v državo, v katero potujejo, ter stanja na cestah. Gneči se je mogoče izogniti z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov.

Običajnim razlogom za povečan promet na naših cestah in mejnih prehodih v poletnih mesecih so se že lani pridružile kontrole na mejnih prehodih v povezavi z epidemijo. Matic Zupančič iz AMZS opozarja, da zaradi tega še vedno ostaja poostren nadzor potnikov na mejnih prehodih. Več kot v preteklosti je sedaj 'papirologije', saj številne države poleg potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem izvidu koronskega testa zahtevajo tudi registracijo prek spletnih obrazcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije