Priporočilo smetarjev, ko odsluži novoletna smreka

Plastične v ene zabojnike, naravne v biološke odpadke. 
Fotografija: Novoletna smreka. FOTO: Kempinski Hotel Bahia
Odpri galerijo
Novoletna smreka. FOTO: Kempinski Hotel Bahia

Novoletne smreke postavljamo v decembrskem predbožičnem času, večina pa jih pospravi in umakne v začetku januarja. So pa lahko odslužene smreke obremenitev za okolje, zato ljubljansko podjetje za ravnanje z odpadki poziva k primernemu ravnanju z njimi. 

Naj odslužene novoletne smrečice končajo v pravih zabojnikih:
  • naravne v zabojnikih za biološke odpadke oziroma v zabojnikih za zeleni odrez v zbirnih centrih,
  • umetne/plastične v ustreznem zabojniku v zbirnih centrih.
Pri MOL so zapisali, da v javnem podjetju Voka Snaga plastične smrečice enako kot druge ločeno zbrane odpadke preda podjetjem, ki poskrbijo za reciklažo. Iz naravnih smrečic pa v RCERO Ljubljana nastane kompost. »Meščanke in meščane prosimo, da še uporabne smrečice iz umetne mase prinesejo v Center ponovne uporabe na Povšetovo 4 (ali pa v ZC Barje odložijo v poseben, ponovni uporabi namenjen kotiček). Enako lahko storijo z lučkami, okraski in podobnim.«
 

Kako za to poskrbijo na Dunaju?

V avstrijski prestolnici do 12. januarja brezplačno na 543 zbirnih mestih prevzemajo drevesca brez okraskov. Na ta način vsako leto prevzamejo več kot 170.000 odsluženih božičnih drevesc, kar je 750 ton. Z njimi en mesec ogrevajo 2500 gospodinjstev in zagotovijo čisto elektriko za 1000 gospodinjstev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije