PLANINE

Primož pustil službo in odšel v Bosno

Dom na Trebeviću bo posvetil smučarju Juretu Franku. V ponudbi poleg bureka tudi ajmoht, žganci in jota.
Fotografija: Primož Juvan bo planinski dom poimenoval po Juretu Franku. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Primož Juvan bo planinski dom poimenoval po Juretu Franku. FOTO: osebni arhiv

SARAJEVO – Pred 15 leti je Primož Juvan iz Zagorja ob Savi prišel v Bosno na turno smuko na Bjelašnico, tam spoznal bodočo ženo, začel iskati službo in se slabo leto po usodnem srečanju že preselil v bosansko prestolnico.

Zdaj ima Slovenac, kot mu pravijo prijatelji, stalno bivališče v Bosni, a iz svoje slovenske kože pač ne more. Odločil se je namreč, da bo na Trebeviću, to je na eni od planot, ki obdajajo Sarajevo, zgradil planinski dom, ki bo nosil ime olimpijske legende Sarajeva – Jureta Franka. In če se še mnogi spominjajo, kako so Bosanci "voljeli Jureka više od bureka", bo Slovenski planinski dom Jureta Franka, kot se uradno imenuje, deloval pod geslom: "Kod Franka Jure u dom svi žure!" (Vsi hitijo v dom Jureta Franka).

Prijatelja Suzana in Nedžib Djozo sta mu izročila uokvirjen olimpijski plakat iz leta 1984. FOTO: Nedžib Djozo
Prijatelja Suzana in Nedžib Djozo sta mu izročila uokvirjen olimpijski plakat iz leta 1984. FOTO: Nedžib Djozo

Idejo je dobil že pred leti, ko je za podjetje Schindler delal v Savdski Arabiji, kjer je zaslužil dovolj, da je odplačal kredit za hišo. Takrat je začel razmišljati, kaj bi počel v življenju, da ne bi bil samo v službi, po več mesecev od žene in otrok, in da bi počel nekaj takega, pri čemer bi samo še užival. Kot ljubitelj gora se je od svoje hiše, ta leži na spodnjem delu Trebevića, večkrat podal proti vrhu, a ga je zmotilo, da ni bilo nobene prave planinske koče, kjer bi pojedel obaro z žganci ali joto in kaj popil. Oskrbovanih planinskih domov v Bosni namreč ni toliko kot v Sloveniji, malo zaradi drugačne planinske zgodovine pa tudi zato, ker so jih med vojno precej požgali.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije