CENA ŽITA V NEBO

Primite se za denarnico! Kruh se bo še podražil

Slovenija pridela dovolj žita, a ga večino izvozi. Napovedujejo, da se bodo cene šle v nebo tudi na drugih področjih.
Fotografija: Nekateri mlinski in pekovski izdelki so se že precej podražili. Menda bodo kmalu šle cene v nebo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nekateri mlinski in pekovski izdelki so se že precej podražili. Menda bodo kmalu šle cene v nebo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Cene že lep čas bežijo v nebo, a kot kaže, se bodo še dvignile. Predstavniki evropskih pekarskih podjetij, ki so bili zbrani na kongresu na Bledu, napovedujejo, da se bodo cene pekovskih izdelkov podražile in da bodo temu sledile nove podražitve, poroča Dnevnik.

Da je vojna v Ukrajini močno vplivala na ceno pšenice na borzah, je potrdil tudi Danilo Kobal predsednik uprave Mlinotesta, ki je na Bledu dejal, da so pred letom in pol za tono pšenice odšteli 170 evrov na tono, zdaj pa tone ne dobijo izpod 400 evrov za tono.

Slovenija sicer pridela dovolj pšenice za lastne potrebe, a večino izvozi. Janez Bojc, predsednik druženja AIBI, predlaga, da bi bilo na območju EU dobro uvesti določene mehanizme, da nam žito ne bi uhajalo ven. Pričakuje, da se cene ne bodo dvignile le na pekovskem področju, temveč tudi na drugih prehrambnih področjih. »Za zaloge se nam ni treba bati, a je vprašanje, kakšne bodo cene.« Meni, da bi moral biti prvi ukrep, da se vsaj za eno leto zniža DDV.

V Dnevniku so razkrili še, da se je kruh v zadnjem letu podražil za petino. Povprečna cena 2,87 enega kilograma. Ob osamosvojitvi smo za kilogram kruha odšteli 0,44 evra.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije