CENE ŽIVIL

Primerjali cene živil v Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem: takšne so razlike

Koliko stanejo olje, moka, mleko in jajca? Kupili so osnovna živila v Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem ter primerjali cene.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Novinarja hrvaške N1 sta v trgovini v Sloveniji, na Madžarskem in Hrvaškem kupila osnovna živila in primerjala njihove cene. Pri tem opozarjata, da je stopnja DDV na Hrvaškem in Madžarskem nekoliko višja, 27-odstotna, a so znižali DDV na pet odstotkov za nekatera prehranska živila. Kakšne so cene?

Ko preračunamo cene, liter olja na Madžarskem stane 1,85 evra, kilogram moke 0,49 evra, liter mleka 1,13 evra in karton jajc 1,90 evra.

V hrvaških trgovinah se cena jajc giblje od 2,06 evra navzgor, olje stane od 2,53 evra, najcenejše mleko 0,98 evra, medtem ko najcenejša moka 0,97 evra.

Kot ugotavlja hrvaški N1, se v Sloveniji izplača nakupovati. Novinar je izračunal, da lahko kljub porabi goriva z Reke do Ilirske Bistrice privarčuje lep znesek v trgovini, še posebej, če bi se tja odpravil v veliko nabavo. V Sloveniji je olje res dražje in stane 2,99 na liter, a so zato cene ostalih živil nižje – moka 0,65 evra in mleka 0,79 evra.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas