KRALJ ŠNOPSA

Prikartal si je žago in kosilnico

Novi kralj šnopsa je med 571 Pomurci in Štajerci postal Gederovčan Milan Niderl.
Fotografija: Za kralja šnopsa so v Prekmurju igrali z madžarskimi kartami. Foto: Oste Bakal
Odpri galerijo
Za kralja šnopsa so v Prekmurju igrali z madžarskimi kartami. Foto: Oste Bakal

Dolgi in mrzli zimski večeri, zlasti ob vikendih, so za mnoge Prekmurce, Prleke in Štajerce poleg pikada, fliperja, namiznega nogometa in biljarda rezervirani za kartaške turnirje. Prav s takšnimi dogodki in druženji ob igrah se znajo na severovzhodu države uspešno postaviti po robu televiziji, internetu, družabnim omrežjem. V Prekmurju, Prlekiji in Slovenskih goricah obstaja zabava, s katero si krajšajo čas predvsem moški, vedno več je tudi žensk. Gre za kartanje šnopsa, ki je v Pomurju in na Štajerskem vedno bolj priljubljeno. Na turnirjih ob koncih tedna in drugih tekmovanjih po gostinskih lokalih ter gasilskih, lovskih, ribiških in drugih domovih se srečuje veliko ljudi.
Eden vrhuncev šnopsanja je v tej mrzli zimi je bilo gotovo Vestnikovo tekmovanje za kralja šnopsa 2018. Po sedmih predtekmovanjih v gostilni Anja (Puconci), gostilni Jaklin (Črenšovci), Casinu As (Radenci), bistroju Petek (Kuzma), trgovskem centru Tuš Kocet (Lendava), gostilni Mencigar (Krajna) in piceriji Zvezda (Beltinci), kjer je tekmovalo kar 571 igralcev šnopsa, se je na finalni turnir za lepe praktične nagrade uvrstilo 47 najboljših iz predtekmovanj. Za zmago se je bilo vredno potruditi že na predtekmovanjih, zmagovalec je namreč v žep pospravil darilni bon v vrednosti 160 evrov. Največ znanja je v Puconcih pokazal Janez Kuhar iz Bakovcev, v Črenšovcih Andrej Kelhar iz Gederovcev, v Radencih Simon Prelec iz Košarovcev, v Kuzmi Miran Jaklin iz Črenšovcev, v Lendavi Jožef Gjerek iz Kobilja, na Krajni Aleš Šijanec in v Beltincih Boris Glavač, oba iz Murske Sobote.
Štirje najboljši, z leve: Vlado Šbül, Milan Niderl, Anton Lapoši in Venčeslav Copot Foto: Robert Kovač
Štirje najboljši, z leve: Vlado Šbül, Milan Niderl, Anton Lapoši in Venčeslav Copot Foto: Robert Kovač

Sedeminštirideset finalistov v Vestnikovi akciji Iščemo kralja šnopsa 2018 je finale na predvečer dneva mučenikov (v finale so se uvrstili sami moški) odigralo v Murski republiki v Hotelu Zvezda v Murski Soboti, kjer so pred 99 leti razglasili prekmursko republiko. Podobno kot na predtekmovalnih turnirjih se je tudi v finalu igralo na dve dobitni partiji, in sicer na izpadanje.
Po prvem krogu je v igri ostalo le 24 tekmovalcev, nato po drugem 12, najboljših šest pa je odločalo o štirih najboljših. V finalu je slavil Milan Niderl iz Gederovcev, ki je z 2:0 premagal Vlada Šbüla iz Skakovcev. Tretji je bil Anton Lapoši s Tišine, četrti pa Venčeslav Copot iz Odrancev. Vsi štirje najboljši so bili torej iz Prekmurja.
Štefan Kalamar je prejel posebno nagrado, ker je nastopil na šestih predtekmovanjih. Foto: Oste Bakal
Štefan Kalamar je prejel posebno nagrado, ker je nastopil na šestih predtekmovanjih. Foto: Oste Bakal

V dvobojih na izpadanje so igrali na dve dobljeni igri do sedme točke. Zmagovalec finala je prejel motorno žago in kosilnico na nitko v vrednosti 1000 evrov, drugouvrščeni praktično nagrado podjetja Arpis, d. o. o., iz Lendave v vrednosti 600 evrov, tretji bon v vrednosti 300 evrov domače trgovine Tuš Kocet iz Lendave in četrti vrednostni bon za 100 evrov, ki ga je podelil Hotel Zvezda Murska Sobota.
Za kralja šnopsa so v Prekmurju igrali z madžarskimi kartami. Foto: Oste Bakal
Za kralja šnopsa so v Prekmurju igrali z madžarskimi kartami. Foto: Oste Bakal

»Žaga gre na Pohorje k brunarici, kosilnica pa domov. Zelo sem vesel, nisem pa prepričan, ali bo tudi žena, ko ji bom z novo kosilnico vse rože pokosil,« je smeje dejal novi kralj šnopsa Niderl, ko je prejel nagrado. »Vem, da je zelo dober kartač in da veliko karta v primerjavi z mano,« pa je o svojem nasprotniku, s katerim sta že dolgo prijatelja, še nikoli prej pa nista igrala šnopsa drug proti drugemu, dejal Šbül. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije