Predstavitvena informacija

Prihranite: za svoj avto poskrbite kar sami

Sončno vreme kar kliče po tem, da se odpravimo kam na izlet. Če gremo z avtomobilom, je pomembno, da je ta brezhiben. Prijavite se na Delovo delavnico priprave vozila in tako prihranite čas in denar.  
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Ne le na izlete, tudi na počitnice se večina Slovencev najraje odpravi s svojim jeklenim konjičkom. Dolge vožnje po vročini, stanje v zastojih in ne najboljše ceste so dodatna obremenitev za naše vozilo. Kako poskrbeti, da dopustniška vožnja ne bo pustila posledic na vašem avtomobilu, in kako pripraviti vozilo na poletje, smo povprašali strokovnjake Kia centra Ljubljana. Njihovi strokovnjaki bodo za srečne izžrebance Delove nagradne igre V poletje zapeljite brez skrbi na posebni delavnici seznanili s popravili, ki bi jih moral obvladati vsak voznik.

Preverimo delovanje avtomobila
Pred vsako daljšo potjo bi morali vozniki preveriti delovanje nekaterih ključnih sklopov avtomobila. Marsikaj lahko pregledamo sami in si tako prihranimo denar in morebitne neljube zaplete na poti. Če niste domači z opravili okoli avtomobila, bo delavnica, ki jo bo za svoje bralce organiziralo Delo v sodelovanju s Kia centrom Ljubljana, pravi naslov. Prijavite se na spletni strani http://promo.delo.si/kia in bolje spoznajte svoj avtomobil. Na delavnici se boste naučili, kako preverite vitalne tekočine v avtomobilu, stanje pnevmatik in še kaj, da bo pot na dopust varna in prijetna.

Katere preglede pa opravimo pred daljšo potjo? Priporočljivo je preveriti delovanje luči in brisalcev, raven hladilne in zavorne tekočine ter količino olja v motorju. Pri hladilni tekočini velja preveriti tudi njeno odpornost proti zmrzali. Preverimo tudi raven tekočine za umivanje stekel in zimsko mešanico počasi zamenjamo s poletno. Ne smemo pozabiti niti na pnevmatike in preverimo tlak v njih, saj vožnja z neustreznim tlakom pomeni večjo in neenakomerno obrabo tekalne površine pnevmatik ter večjo porabo goriva. 

Svežina kljub vročini
Poletno vreme prinaša tudi višje temperature zraka, zato je dobro delujoča klimatska naprava pogoj za udobno vožnjo. Seveda moramo nekaj pozornosti nameniti tudi njenemu vzdrževanju. Če avtomobil redno vozimo na pooblaščeni servis, bodo za zdravje klimatske naprave poskrbeli v sklopu rednih servisov. Drugače pa pred odhodom na dopust toplo priporočamo, da obiščete servisno delavnico za klimatske naprave, kjer bodo preverili delovanje njenih sklopov, zamenjali olje in hladilni plin ter preverili tesnost sistema in po potrebi opravili dezinfekcijo naprave. Le redno vzdrževana klimatska naprava bo omogočila svež zrak v notranjosti avtomobila.

Ne pozabimo na nekaj nasvetov za zdravo uporabo klimatske naprave: razlika med notranjo in zunanjo temperaturo naj ne bo prevelika – priporočajo okoli pet stopinj, zračniki naj bodo usmerjeni stran od telesa, in preden vstopimo v razgret avtomobil, ga dobro prezračimo. 

Preventiva je cenejša
Sogovorniki iz Kia centra Ljubljana pravijo, da odlašanje s servisom vozila lahko vodi do še večjih okvar in s tem ogromnih stroškov. Obenem pa je vožnja s slabo vzdrževanim vozilom tudi varnostno tveganje. Recimo izrabljene zavorne obloge in koluti, utrujeno podvozje in blažilniki, plitev dezen pnevmatik pomembno vplivajo na zavorno pot – medtem ko bi redno vzdrževan avtomobil še pravočasno ustavil pred oviro, bi takšen s pravkar naštetimi težavami vanjo trčil.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije