KRIMINALISTI NA DELU

Pri družini Janković hišne preiskave: Žal mi je žene in otrok

Neuradno poteka 11 hišnih preiskav pri petih fizičnih in pravnih osebah.
Fotografija: Zoran Janković. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Kriminalisti so danes zjutraj začeli izvajati hišne preiskave pri družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića, poroča spletni portal Siol. Kaj preiskujejo, ni znano, neuradno pa naj bi bila akcija povezana s sumom zlorabe sredstev EU, navaja Siol.

Neuradno po navedbah portala poteka 11 hišnih preiskav pri petih fizičnih in pravnih osebah. Med preiskovanci so menda ob Zoranu Jankoviću tudi njegova žena Mija Janković, sin Damijan Janković, Gregor Marolt in poslovnež Jan Bec.

Več kot milijon evrov

Policija je potrdila, da 34 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes opravlja 11 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po II. in I. odstavku 240. člena KZ-1 v zvezi s 37. členom KZ-1), ki sta ga osumljeni dve fizični osebi, ter kaznivega dejanja pranja denarja (po I. do III. odstavku 245. člena KZ-1 v zvezi s 37. členom KZ-1 in v zvezi z 38. členom KZ-1), ki ga je osumljenih pet fizičnih oseb. Kaznivih dejanj je osumljenih skupno pet fizičnih oseb, nobeni pa ni bila odvzeta prostost.

»Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. Preiskovalci NPU obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper dve fizični osebi. Sum se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali prek lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,240.000 evrov. V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,040.000 evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini. Preiskovalci nadalje obravnavajo sum kaznivega dejanja pranja denarja zoper pet fizičnih oseb, saj je bil v nadaljevanju del navedenega zneska, v višini 1,040.000 evrov, ki je bil pridobljen s kaznivim dejanjem zlorabe položaja, večkrat dvignjen v gotovini, s čimer se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev,« v poročilu navaja policija.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega leta do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa do osem let zapora in denarna kazen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije