DOBRODELNO STRELJANJE

Pri 81 letih zadel vse tarče v sredino!

Franc Barbič na lovskem državnem prvenstvu edini z vsemi 100 krogi. Za pomoči potrebne družine in posameznike zbrali 3100 evrov.
Fotografija: Dobrodelni kotiček društva Diana z Alešem Plesničarjem (desno) in Štefanom Gorenčičem. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Dobrodelni kotiček društva Diana z Alešem Plesničarjem (desno) in Štefanom Gorenčičem. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

PRAGERSKO – Slovenci so izjemno natančni lovci ne glede na starost. Dokaz so odlični rezultati tekmovanj veteranov in superveteranov na nedavno končanih Dnevih slovenskega lovstva na strelišču Gaj na Pragerskem. Da to drži, je dokazal superveteran Franc Barbič, ki je v kategoriji malokalibrska puška kljub 81 letom in pol postal državni prvak v tej disciplini, hkrati pa je bil edini, ki je zadel vseh 100 krogov. In kaj takega se na prvenstvih ni zgodilo še nikoli. Prav tako je v obeh starostnih kategorijah potekal hud boj za prva tri mesta v kategoriji streljanje glinastih golobov. Ob več izenačenih rezultatih je o medaljah odločalo celo dodatno streljanje.

Dobrodelni kotiček društva Diana z Alešem Plesničarjem (desno) in Štefanom Gorenčičem. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Dobrodelni kotiček društva Diana z Alešem Plesničarjem (desno) in Štefanom Gorenčičem. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Predstavili lovske pse
Tekmovanja, ki so se začela s petkovim uradnim treningom, v soboto nadaljevala z državnim prvenstvom v strelski kombinaciji open in streljanju na tarčo bežečega merjasca, v nedeljo pa končala z državnim prvenstvom za veterane in superveterane v strelski kombinaciji (glinasti golobi in malokalibrska puška), pa niso bila edina atrakcija tridnevnega druženja lovcev iz vse Slovenije.


Vse dneve je namreč v strelskem centru potekal tudi sejem lovskega orožja in opreme, oba tekmovalna dneva vodeni ogledi in predavanja za lovske pripravnike, predstavili pa so tudi lovske pse Društva ljubiteljev ptičarjev in izvedli več dobrodelnih prireditev Lovskega dobrodelnega združenja Diana. Z licitacijami, donacijami in dobrodelnimi strelskimi tekmami so zbrali 3100 evrov, ki jih bodo namenili pomoči potrebnim družinam ali posameznikom, pri čemer ni nujno, da so iz lovskih vrst. Nedavno so tako pokrili stroške nakupa šolskih potrebščin za 13 otrok iz OŠ Grad na Goričkem. Ker do petkrat na leto tako dobrodelno zbirajo denar, je po mnenju predsednika Diane Aleša Plesničarja to dokaz, da le niso morilci živali, kot lovce neredko označujejo nekatere nevladne organizacije.

Franci Koncilja, podprvak, in Anton Weiss (desno), veteranski državni prvak v kombinaciji in kategoriji glinasti golobi. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Franci Koncilja, podprvak, in Anton Weiss (desno), veteranski državni prvak v kombinaciji in kategoriji glinasti golobi. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Po oceni Matije Janca, glavnega vodje strelskih tekmovanj, je strelski center konec tedna obiskalo več kot 1500 lovcev, njihovih spremljevalcev, družinskih članov, prijateljev in gledalcev, tekmovanj pa se je v vseh kategorijah od mladincev do superveteranov udeležilo kar 215 lovcev, med njimi tudi šest lovk in pet mladincev.

Omotičen športno priznal poraz

Čeprav se je videlo, da so lovci veliki prijatelji, saj so se pred tekmovanji in po njih prešerno družili in zbadali drug drugega, pa so se na strelišču spopadali resno in zavzeto ne glede na leta. Posebno zanimivo jih je bilo opazovati pri streljanju na glinaste golobe, kjer so ob vsakem zgrešenem strelu jasno pokazali, kako hudo jim je, da se jim je to zgodilo. In na koncu se je pokazalo, kako pomemben je bil vsak zgrešeni strel, saj si ob izenačenih strelcih v lovski kombinaciji lahko kaj hitro padel za več deset mest.

V kategoriji glinasti golobi veterani so tako denimo morali za prvo in tretje mesto izvesti dodatno streljanje do prvega zgrešenega strela. Medtem ko si imel pri streljanju 25 glinastih golobov na vsaki od dveh različnih pozicij možnost popravljati zgrešeni strel z drugim strelom iz dvocevke, pa je bilo pri razstreljevanju treba letečo tarčo zadeti le z enim. In da smo dobili državnega prvaka v tej kategoriji, je bilo potrebnih kar šest dodatnih strelov. Franci Koncilja iz Območne lovske zveze Zasavje je moral premoč priznati Antonu Weissu iz Lovske zveze Celje. Weiss je postal prvak tudi v veteranski lovski kombinaciji (golobi in MK puška), Koncilja pa je bil drugi. Pri tem je treba povedati, da se je tik pred dodatnim streljanjem Koncilja med pospravljanjem puške močno udaril v glavo in da je v velikem finalu nastopil precej omotičen in okrvavljen. Kljub bolečinam je dokazal, da je pravi borec, in je tudi športno priznal poraz.

Najboljši superveterani v kategoriji MK puška (z leve): Anton Zupan, Franc Barbič, prvak, in Ljubiša Pavlovič. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Najboljši superveterani v kategoriji MK puška (z leve): Anton Zupan, Franc Barbič, prvak, in Ljubiša Pavlovič. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Najnatančnejši Štajerci

Kot najboljši ekipni strelci so se z največ prvimi mesti izkazali Štajerci oziroma lovci iz Območne zveze Celje. V kombinaciji je med superveterani prvo mesto zasedel njihov Jože Koritnik, tudi sicer pa so njihovi lovci pobrali največ posamičnih medalj in najvidnejših uvrstitev. Med podelitvijo medalj so slabše uvrščeni tekmovalci izjavljali, da njihov uspeh ni presenetljiv, saj gre večinoma za (upokojene) policiste.


Najbučnejšega ploskanja pa je bil deležen najstarejši lovec Franc Barbič iz Območne lovske zveze Ljubljana, ki je imel edini dovolj mirno roko in ostro oko, da je na vseh desetih tarčah na 35 metrih oddaljenosti zadel same desetke. Član Lovske družine Šmarna gora, ki se je prvega strelskega tekmovanja udeležil že davnega leta 1959 in bil že sedemkrat državni prvak (dvakrat v kombinaciji in petkrat z malokalibrsko puško), je osvojil že osmi naslov državnega prvaka v svoji najljubši kategoriji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije