ŠTUDENTI, UPOKOJENCI, DRUŽINE IN DELAVCI

Preverite, koliko dodatka boste dobili od države in kdaj

Januarja bodo številni Slovenci prejeli denar od države. Ste med njimi?
Fotografija: Tudi otroci se bodo razveselili dodatka. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Tudi otroci se bodo razveselili dodatka. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida 19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov za upokojence, zaposlene, študente in družine. V nadaljevanju predstavljamo podrobnejše informacije o vrsti in datumih izplačil dodatkov, ki so bili objavljeni na straneh pristojnih ministrstev.

Študentom bodo izplačali 150 evrov

Sedmi protikoronski paket prinaša študentom enkratni solidarnostni dodatek 150 evrov. Izplačeval se bo višješolskim in visokošolskim študentom, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih, ki se izvajajo v Republiki Sloveniji na rednem in izrednem študiju, in na dan 19. oktobra 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (14., 15., 16., 17., in 25. člen).

 

Upravičenci bodo za pridobitev dodatka morali oddati vlogo prek elektronskega obrazca na eUpravi, ki bo na voljo od četrtka, 14. januarja 2021, do 31. januarja 2021. Takrat bodo na voljo tudi vsa podrobna navodila in odgovori na najpogostejša vprašanja. Vloge po 31. januarju 2021 ne bo več mogoče oddati. Do 31. januarja 2021 bo nakazan dodatek tistim, ki bodo prek eUprave vlogo oddali do 25. januarja 2021 do polnoči. Tisti, ki bodo vlogo oddali od 26. do 31. januarja 2021, bodo izplačilo prejeli v mesecu februarju 2021. 

Solidarnostni dodatek za upokojence

Upokojenci so denar že prejeli. FOTO: Leon Vidic, Delo
Upokojenci so denar že prejeli. FOTO: Leon Vidic, Delo
Solidarnostni dodatek za upokojence bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izplačal 11. januarja 2021 vsem upokojencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če prejemajo pokojnino, ki jo izplačuje zavod, in katerih pokojnina znaša 714 evrov ali manj, in sicer v treh različnih višinah. Prejemnikom pokojnine do 510 evrov bo solidarnostni dodatek izplačan v znesku 300 evrov.

Prejemnikom pokojnine od 510,01 do 612 evrov bo izplačan solidarnostni dodatek 230 evrov. Za tiste, ki prejemajo pokojnino od 612,01 do 714 evrov, bo izplačan solidarnostni dodatek 130 evrov.

Krizni dodatek za delavce

Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače (2 x 940,58: 1881,16 EUR), delodajalec izplača ob plači za december 2020 krizni dodatek 200 evrov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. Če delavec ni delal ves december, je upravičen do sorazmernega dela dodatka. Upoštevaje navedeno, delavec, ki je bil ves december 2020 napoten na začasno čakanje na delo, ni upravičen do kriznega dodatka.

Za povračilo izplačanega dodatka delodajalec prek informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) predloži izjavo, s katero izjavlja, da je zaposlenemu izplačal krizni dodatek. Upravičenec predloži izjavo prek informacijskega sistema Fursa v elektronski obliki najpozneje do konca februarja 2021. Furs bo izplačal povračilo kriznega dodatka najpozneje do 20. marca 2021.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence

Novorojenček. FOTO: Getty Images/istockphoto
Novorojenček. FOTO: Getty Images/istockphoto
Eden od staršev oziroma posvojitelj otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega v času od 1. januarja 2020 do enega leta po koncu epidemije, bo prejel enkratni solidarnostni dodatek za novorojencev v višini 500 evrov. Izplačilo bo izvedeno po uradni dolžnosti za vse upravičence do pomoči ob rojstvu otroka, posebne vloge ni treba vlagati.

Izplačilo za otroke, ki so se rodili do sprejetja zakona, bo izvedeno do 31. 3. 2021. Za otroke, ki se bodo rodili po uveljavitvi zakona, bo znesek izplačan v treh mesecih po rojstvu. Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne bo štel v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Povečan dodatek za velike družine

Znesek letnega dodatka za velike družine se za čas do konca epidemije poveča za 100 evrov za družine s tremi otroki in za 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki. Za obstoječe upravičence do dodatka za veliko družino se bo izplačilo izvedlo do 31. 1. 2021. Vsem, ki bodo pridobili pravico do dodatka za veliko družino kasneje v času epidemije, se izplačilo povečanega dodatka izvede po pridobitvi pravice do dodatka za veliko družino. Redni dodatek za veliko družino se bo izplačal kot običajno, v aprilu.

Enkratni solidarnostni dodatek 50 evrov za vse otroke

Tudi otroci se bodo razveselili dodatka. FOTO: Leon Vidic, Delo
Tudi otroci se bodo razveselili dodatka. FOTO: Leon Vidic, Delo
Prejme ga eden od staršev oz. rejnik otroka do starosti 18 let s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki dejansko živi v Sloveniji.

Do 31. januarja 2021 bo izvedeno izplačilo za tiste starše, ki prejemajo otroški dodatek, in za rejnike otrok, starih do 18 let.
Izplačilo za tiste, ki ne prejemajo otroškega dodatka, bo odvisno od časa oddaja vloge. Rok za oddajo vloge je do 31. januarja 2021.

MDDSZ bo do 31. januarja po uradni dolžnosti vsem staršem, ki prejemajo otroški dodatek, in za rejnike otrok, starih do 18 let, izplačal 50 evrov. Starši, ki niso upravičenci do otroškega dodatka, bodo morali oddati vlogo do 31. januarja 2021. Vloga bo dostopna na spletni strani MDDSZ in eUprave predvidoma od 8. 1. 2021. Vloga bo dostopna na eUpravi v kratkem in bo preprosta.

Dodatek za nego otroka

Dodatek za nego otroka se povečuje za 100 evrov. Poračun višjega dodatka za oktober, november in december 2020 v višini 300 evrov se bo izvedel do 31. januarja 2021. Od januarja 2021 pa bo znesek dodatka za nego višji do konca epidemije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije