OMEJITVENI UKREPI

Preverite, katera pravila veljajo od danes in katera od jutri

Objavljeno 16. oktober 2020 10.50 | Posodobljeno 16. oktober 2020 14.24 | Piše: N. Č.

V rdečih regijah so nove omejitve za preprečitev širjenja koronavirusa.

V rdečih statističnih regijah so prepovedana vsa druženja (z izjemami). Policija ne bo vdirala v stanovanja, lahko pa pride, če jo pokličejo zdravstveni inšpektorji, ti pa večinoma pridejo po prijavi občana. FOTO: Roman Šipić, Delo
Širjenje novega koronavirusa po državi vlada skuša zamejiti z novim svežnjem ukrepov, del njih začenja veljati danes, del jutri.


Omejitev gibanja v sedmih statističnih regijah

V rdečih regijah (Koroška, Savinjska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska, Osrednjeslovenska, Zasavska in Posavska) je od danes obvezno nošenje mask na prostem, v veljavi je tudi splošna prepoved zbiranja, prehajanje med regijami pa je mogoče za nekatere izjeme.
 
Preberite tudi:

Naša življenja bodo ponovno krojile omejitve, morda pa sta med izjemami

Covid je takšna hujša gripa! Zdravnica Beovićeva na to odgovarja​Od polnoči je v rdečih regijah zbiranje popolnoma prepovedano: velja prepoved prireditev, shodov, organizacij, porok. Omejitev druženja velja tudi v zasebnih prostorih, z izjemo skupine ožjih družinskih članov, če lahko  zagotovijo minimalno medsebojno razdaljo. Dovoljeno je zbiranje tudi do šest oseb med sodelavci v istem avtomobilu, če nosijo zaščitne maske.
Preberite tudi: Imate vprašanje za vlado? Pošljite nam ga


V rdečih regijah se s soboto zapirajo lokali in centri za fitnes


V oranžnih regijah bo omejeno število ljudi v centrih za fitnes ter frizerskih in kozmetičnih salonih tako, da bo ena oseba na 20 kvadratnih metrov. Še vedno bo mogoče opravljati gostinske storitve (od 6.00 do 22.30).

Nošenje zaščitnih mask na prostem obvezno


V rdečih regijah je nošenje zaščitnih mask obvezno tudi na prostem. Maska bo tako obvezna tudi na sprehodu, a ne med tekom in drugo rekreacijo.

Maske ne bo treba nositi vzgojiteljem in učiteljem do petega razreda, predavateljem za zaščitno ogrado, otrokom do šestega leta, in tistim učencem, ki sedijo v matičnih oddelkih (na šolskih hodnikih je maska obvezna).


V rdečih conah bo dejavnost centrov za fitnes in gostinskih obratov prepovedana. Izjema pa bodo gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, kot so hoteli ali kampi – ti bodo lahko za mizami gostom postregli, a le tistim ljudem, ki bodo nastanjeni pri njih, pri čemer bodo morali zagotavljati medosebno razdaljo do 1,5 metra. V preostalih gostinskih obratih bosta dovoljena izključno dostava hrane in pijače ali osebni prevzem.
 
Preberite tudi:

Kdaj maske na prostem in kdaj neZ odlokom se omejuje tudi število strank, ki so lahko hkrati v frizerskih ali kozmetičnih salonih, in sicer na eno stranko v prostoru.
Deli s prijatelji