OMEJITVENI UKREPI

Preverite, katera pravila veljajo od danes in katera od jutri

V rdečih regijah so nove omejitve za preprečitev širjenja koronavirusa.
Fotografija: V rdečih statističnih regijah so prepovedana vsa druženja (z izjemami). Policija ne bo vdirala v stanovanja, lahko pa pride, če jo pokličejo zdravstveni inšpektorji, ti pa večinoma pridejo po prijavi občana. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
V rdečih statističnih regijah so prepovedana vsa druženja (z izjemami). Policija ne bo vdirala v stanovanja, lahko pa pride, če jo pokličejo zdravstveni inšpektorji, ti pa večinoma pridejo po prijavi občana. FOTO: Roman Šipić, Delo

Širjenje novega koronavirusa po državi vlada skuša zamejiti z novim svežnjem ukrepov, del njih začenja veljati danes, del jutri.


Omejitev gibanja v sedmih statističnih regijah

V rdečih regijah (Koroška, Savinjska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska, Osrednjeslovenska, Zasavska in Posavska) je od danes obvezno nošenje mask na prostem, v veljavi je tudi splošna prepoved zbiranja, prehajanje med regijami pa je mogoče za nekatere izjeme.
 
Preberite tudi:

Naša življenja bodo ponovno krojile omejitve, morda pa sta med izjemami

Covid je takšna hujša gripa! Zdravnica Beovićeva na to odgovarja​



Od polnoči je v rdečih regijah zbiranje popolnoma prepovedano: velja prepoved prireditev, shodov, organizacij, porok. Omejitev druženja velja tudi v zasebnih prostorih, z izjemo skupine ožjih družinskih članov, če lahko  zagotovijo minimalno medsebojno razdaljo. Dovoljeno je zbiranje tudi do šest oseb med sodelavci v istem avtomobilu, če nosijo zaščitne maske.
Preberite tudi: Imate vprašanje za vlado? Pošljite nam ga


V rdečih regijah se s soboto zapirajo lokali in centri za fitnes


V oranžnih regijah bo omejeno število ljudi v centrih za fitnes ter frizerskih in kozmetičnih salonih tako, da bo ena oseba na 20 kvadratnih metrov. Še vedno bo mogoče opravljati gostinske storitve (od 6.00 do 22.30).



V rdečih conah bo dejavnost centrov za fitnes in gostinskih obratov prepovedana. Izjema pa bodo gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, kot so hoteli ali kampi – ti bodo lahko za mizami gostom postregli, a le tistim ljudem, ki bodo nastanjeni pri njih, pri čemer bodo morali zagotavljati medosebno razdaljo do 1,5 metra. V preostalih gostinskih obratih bosta dovoljena izključno dostava hrane in pijače ali osebni prevzem.
 
Preberite tudi:

Kdaj maske na prostem in kdaj ne



Z odlokom se omejuje tudi število strank, ki so lahko hkrati v frizerskih ali kozmetičnih salonih, in sicer na eno stranko v prostoru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije