SPLETKE IN PREVARE

Prevarajte prevarante

Objavljeno 26. julij 2014 23.07 | Posodobljeno 26. julij 2014 23.09 | Piše: T. P.

Turist se zavoha že na daleč. Izda se z oblačili in fotoaparatom. Z žlobudranjem v svojem jeziku in lomljenjem tujega, ko poskuša ujeti domačina.

Moški je ženski odtujil bogato napolnjeno torbico. Fotografija je simbolična

Tokrat vam namenjamo po Evropi in svetu najbolj razširjene spletke in prevare za turiste. Če se jih zavedate, se jim, seveda, lahko izognete. In tako prevarate prevarante.

Ena: Po vsej Evropi razširjena zvijača je, da se vam prijazen domačin ponudi, da vas fotografira. Nato vam svojo storitev mastno zaračuna. A le v najboljšem primeru. Saj jo po bolj črnem scenariju urno ucvre z vašim fotoaparatom v roki.

Dve: Nepoznavanje tujega mesta obrnejo sebi v prid nekateri spletkarski taksisti, ki vas, da vam lahko izdajo višji račun, do želenega cilja peljejo do dolgi poti naokoli. Ali pa uporabljajo prirejen taksimeter, s katerim znesek narašča mnogo hitreje, kot bi smel.

Tri: Blagajničar si, ko vam vrača denar, vzame ogromno časa, ko prešteva denar. Si vmes pogosto vzame krajši premor, z upanjem, da vas bo minila potrpežljivost in boste sprejeli, kar vam je namenil vrniti. Pri tem je znesek manjši od tega, kar vam je v resnici dolžan. Trik je razširjen po vsej Evropi.

Štiri: Po naši celini razširjena prevara je tudi, da vam na prvi pogled prijazen neznanec, ki govori vaš jezik, priskoči na pomoč, ko se lovite pri uporabi bančnega avtomata ali zapletenega avtomata za karte. To pa je zgolj pretveza, med katero si zapomni PIN-kodo vaše bančne kartice, ki mu pride še kako prav, ko vam pozneje odtuji denarnico.

Pet: Po evropskih mestih lahko k vam pristopi poulični prodajalec zemljevidov. Pred vami razgrne zemljevid in vam ob tem deli nasvete, vašo preusmerjeno pozornost pa izkoristi njegov pajdaš, ki vam medtem izprazni žepe ali torbico.

Šest: Niste vselej vi tisti, ki vam domačin ponuja pomoč. Občasno in ne glede na to, kje na svetu ste, prosijo za pomoč vas. Da fotografirate neznanca s skupinico prijateljev, ko spoznate, da fotoaparat ne deluje. A ko ga vljudno vrnete, ta neznancu pade na tla in se raztrešči. Krivdo prevali na vas in zahteva odškodnino. Ali pa vas njegovi prijatelji med prerekanjem okradejo.

Sedem: Taksistu podate naslov hotela, a vas prepriča, da je ta zaradi prenove zaprt, in vam prijazno predlaga drugo nastanitev. Kjer pa so cene navite! Nenavadno ni niti, če ti hoteli prevzamejo imena priljubljenih, s čimer turiste preslepijo, da so vendar prispeli na želeni cilj.

Osem: Po vsem svetu se skrivajo tatovi identitet. Pokličejo vas v hotelsko sobo, češ da kličejo iz recepcije in želijo zaradi zapletov pri plačilu le preveriti podatke vaših plačilnih kartic. Navadno sredi noči, saj je tedaj manjša verjetnost, da se boste iz tople postelje odpravili v recepcijo in boste vse raje opravili kar po telefonu.

Devet: Ne nasedajte prijaznim opozorilom, češ »videl sem, da so nekomu izmaknili denarnico, zato pazite!«. Ali ustrežljivemu neznancu, ki vas vprašuje, ali je najdena denarnica vaša. Tedaj namreč, ko bodisi preverite žep ali torbico bodisi se instinktivno dotaknete mesta, kjer imate skrite dragocenosti, ustrežljivemu žeparju izdate, kam naj zavijejo njegovi prsti.

 

Deli s prijatelji