PREHOD V RDEČO

Skrb vzbujajoče napovedi: to nas čaka že konec tega tedna

Strokovnjaki opozarjajo na črni scenarij, ki nas lahko čaka v naslednjih mesecih.
Fotografija: Kot vse kaže, bo letošnja jesen veliko hujša od lanske. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Kot vse kaže, bo letošnja jesen veliko hujša od lanske. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Institut Jožef Stefan (IJS), ki pripravlja modele razvoja epidemije, je objavil novo napoved. Po njihovih izračunih bo Slovenija rdečo fazo na evropskem semaforju ukrepov dosegla predvidoma v petek. Temnordečo fazo napovedujejo za sredino septembra.

image_alt
Razkrito, koliko cepljenih je do zdaj potrebovalo bolnišnično zdravljenje


Ob trenutnih trendih bomo v Sloveniji rdečo fazo evropskega semaforja dosegli v petek. »Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah,« opozarjajo. Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v državi znašati več kot 200. Danes je v Sloveniji 178.

Projekcija. FOTO: IJS
Projekcija. FOTO: IJS


Ob tem napovedujejo, da bo četrti val zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. »Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni,« pozivajo.

Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotki. Po podatkih vlade je trenutno z vsemi odmerki cepljenih 50 odstotkov starejših od 18 let.

image_alt
Šest faz: znana covid strategija, kdaj in kje bodo sprejemali bolnike

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije