SLOVO

»Pretresla nas je žalostna vest, da naše Helene Meden Vrtovec ni več«

Objavljeno 23. maj 2016 15.29 | Posodobljeno 23. maj 2016 15.29 | Piše: Mo. S.

Helena Meden Vrtovec je s sodelavci leta 1983 začela izvajati slovenski program za zunajtelesne oploditve.

Helena Meden Vrtovec.

LJUBLJANA – »Pretresla nas je žalostna vest, da naše prof. dr. Helene Meden Vrtovec, dr. med., višje svetnice, ni več,« so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra.

»Marca letos je praznovala 72. rojstni dan, in čeprav je odšla v pokoj, je ne bomo pozabili, saj je pustila neizbrisno sled na strokovnem in znanstvenoraziskovalnem področju, predvsem na področju ugotavljanja in zdravljenja neplodnosti ter na področju ginekološke endokrinologije,« so zapisali o pionirki oploditve ob biomedicinski pomoči pri nas.

Bila je prepoznavna doma in po svetu ter ena tistih zdravnic, ki je medicinsko znanost tudi živela: »Uspelo ji je povezati strokovno dejavnost s pedagoškim delom in dajala je izjemen poudarek znanstvenoraziskovalnemu delu. To pa uspe lahko le tistemu, ki ima prirojene organizacijske sposobnosti za ustvarjanje pogojev, saj je skrbela za timsko delo. Imela je jasno vizijo za strokovni napredek na svojem področju dela,« so še sporočili.

Na področju zunajtelesnih oploditev orala ledino

S sodelavci je leta 1983 začela izvajati slovenski program za zunajtelesne oploditve. Desetletje je bila tudi strokovna direktorica ginekološke klinike UKC Ljubljana. V času njenega vodenja oddelka za reprodukcijo na kliniki je prišlo do pomembne spremembe na področju oploditev ob biomedicinski pomoči. Pred tem je zdravstvena blagajna plačala le določeno število postopkov na leto, zaradi česar so pari na postopke čakali. V dogovoru stroke in zdravstvene blagajne so leta 2007 spremenili način obračunavanja postopkov teh oploditev, ki je bil vezan tudi na drugačen način dela. Namesto dveh zarodkov so namreč ženskam začeli vstavljati le po enega, posameznemu paru pa odtlej ZZZS plača šest postopkov oploditve namesto štirih.

Bila je tudi avtorica številnih strokovnih prispevkov in knjig, članica številnih domačih in tujih strokovnih organizacij ter svetovalka več ministrov. Ministrstvo za zdravje ji je leta 1995 podelilo naziv višja svetnica, prejela pa je tudi državno odlikovanje za »izjemne strokovne dosežke na področju ginekologije in porodništva ter zavzetega posvečanja pacientkam od zanositve do menopavze«.

Deli s prijatelji