ŠKANDAL V DZ

Pretresena poslanka Levice: Baje sta celo odprla ekran mojega računalnika in fotografirala

Poslanska skupina Levica je predsednici državnega zbora poslala dopis, v katerem zahteva, da se preverijo kamere velike dvorane.
Fotografija: Nataša Sukič. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nataša Sukič. FOTO: Jure Eržen, Delo

Poslanska skupina Levica je predsednici državnega zbora poslala dopis, v katerem zahteva, da se preverijo kamere velike dvorane.

Poslanca SDS Andrej Hoivik in Franc Breznik naj bi namreč med odmorom na seji slikala zaslon računalnika poslanke Levice Nataše Sukič, medtem ko je ni bilo v dvorani. Sukičeva je nad dogodkom pretresena, Hoivik obtožbe zanika.

Poslanka Levice šokirana

Poslanke in poslanci drugih poslanskih skupin so jo opozorili, da sta v odrejenem desetminutnem odmoru, ko je zapustila svoj poslanski prostor, poslanca SDS Hoivik in Breznik stopila do njenega mesta in tam »nekaj fotografirala«. »Baje sta celo odprla ekran mojega računalnika in fotografirala, kaj in zakaj, ne vem,« je dejala.

Franc Breznik. FOTO: zaslonski posnetek
Franc Breznik. FOTO: zaslonski posnetek

Poslanska skupina Levica je poslala dopis predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, v katerem zahtevajo, da zaradi storjenega ustrezno ukrepa. O tem so seznanili tudi generalno sekretarko državnega zbora Uršulo Zore Tavčar in jo vprašali, ali so dejanje poslancev SDS zabeležile kamere velike dvorane.

V dopisu so zapisali še, da je to nedopustno dejanje posega v poslankino zasebnost opazilo več poslancev različnih poslanskih skupin, tudi predstavnik ministrstva za delo. »Vodja poslanske skupine Svoboda je poslanca Hoivika opozoril na nedopustno dejanje, po katerem sta se poslanca vrnila v svojo poslansko klop,« so zapisali.

»Sem šokirana, zgrožena in očitno v stranki SDS nimajo mej, tako kot jih nimajo pri komentarjih glede napada na Niko Kovač, tako jih očitno nimajo niti več v državnem zboru,« je dejala Sukičeva. »Prostor, kjer sedi poslanka ali poslanec, je njegov delovni prostor, v katerega se pač ne sme in ne more vdirati na tak način,« je dodala.

Levica s prijavo na policijo, poslanec SDS zanika, da bi odpiral računalnik Sukičeve

»Takšno obnašanje vsekakor ne pritiče poslancu ali poslanki,« ocenjuje Sukičeva. Ko bodo posnetki dokazali, kaj se je zares zgodilo, bodo v Levici podali tudi prijavo na policijo, je dejala.

Poslanec SDS Hoivik je sprva dejal, da bodo stvar uredili znotraj poslanske skupine, nato pa dodal, da je naredil le »dokazno gradivo«.

»Po dveh letih se še vedno pozna, ko je Levica, takrat opozicija KUL, s svinčnikom uničevala javno lastnino, to sem šel slikat,« je dejal in pokazal fotografijo poslanske mize. Na vprašanje, ali je odpiral računalnik Sukičeve, pa je dejal: »Absolutno ne, lahko gremo gledat posnetke, niti dotaknil se nisem, samo slikal sem javno površino v DZ.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije