VOX POPULI

Presenečenje? Slovenci imamo radi Ljudmilo Novak in SDS

Slovenija v 30 letih ni upravičila pričakovanj državljanov, kažejo podatki junijske ankete »Vox populi«.
Fotografija: Ljudmila Novak. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Ljudmila Novak. FOTO: Jože Suhadolnik

Junijska anketa Vox populi kaže, da ima med strankami največ podpore SDS, sledita ji SD in LMŠ. Najbolj priljubljena med politiki ostaja evropska poslanka Ljudmila Novak.
FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Če bi bile volitve v državni zbor v nedeljo, bi stranke SD, LMŠ, Levica in SAB osvojile 49 mandatov, SDS in NSi pa bi skupaj zbrali 39 mandatov, kaže tokratna anketa, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. SDS bi po izračunu na podlagi opredeljenih volivcev prejela 29 sedežev v državnem zboru, SD 19, LMŠ 14, Levica 11, NSi 10, SAB pa pet.
 

Število neopredeljenih volivcev se je zmanjšalo


Največ vprašanih, 19,1 odstotka, bi volilo stranko SDS, kar je ena odstotna točka več kot ob zadnjem merjenju. Sledile bi ji SD z 12,1 odstotka podpore (maja 13,1) in LMŠ z 8,8 odstotka podpore vprašanih (maja 8,2). Levico bi volilo 6,9 odstotka anketirancev, kar je 0,6 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Sledijo NSi s 6,5 odstotka podpore (maja 7,3) in SAB s 3,4 odstotka podpore (maja 3,6). Stranko SLS bi volilo 2,3 odstotka vprašanih (maja 1,9), SNS 1,1 odstotka anketirancev (maja 1), Desus 0,9 odstotka vprašanih (maja 0,5), SMC pa bi tako kot maja volilo 0,6 odstotka vprašanih. Druge stranke bi volilo 0,8 odstotka vprašanih (maja 1).

Število neopredeljenih volivcev se je zmanjšalo, naraslo pa je število vprašanih, ki ne bi volili. 30,5 odstotka anketirancev je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (maja 32,9), volitev pa se ne bi udeležilo 6,9 odstotka vprašanih (maja 4,4).

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi zabeležila skromno podporo, njeno delo kot neuspešno ocenjuje 66,1 odstotka vprašanih, kar je 4,1 odstotne točke manj kot pretekli mesec. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 29,8 odstotka vprašanih.


Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, sledi ji predsednik republike Borut Pahor. Na tretje mesto pa se je povzpel predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Na četrtem mestu je predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD Dejan Židan, predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov zaključuje predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Na zadnji mesti sta se uvrstila poslanca Levice Violeta Tomić in Miha Kordiš, ki zapuščata družbo 22 najbolj priljubljenih politikov. Naslednji mesec ju bosta zamenjala predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti ter predsednik SDS in vlade Janez Janša.


Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 15. in 17. junijem na vzorcu 700 oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije