SHOD

Prerivanje na Trgu republike

V Ljubljani dva shoda: en proti vladi, drug v podporo Palestincem.
Fotografija: Že 56. petek zapored protestniki proti vladi v središču Ljubljane. Fotografija je arhivska. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Že 56. petek zapored protestniki proti vladi v središču Ljubljane. Fotografija je arhivska. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Petkov večer je v središču Ljubljane tradicionalno protestniško obarvan. Protestniki so se tudi tokrat zbrali na Trgu republike, okoli katerega pa jih je tokrat znova pričakalo več policistov. Med policisti in protestniki je prišlo tudi do prerivanja, nekaj protestnikov, predvsem Palestincev, pa so policisti odpeljali. Policisti so zaprli tudi Gregorčičevo ulico, na kateri domuje vlada. Tam so pred dnevi izobesili izraelsko zastavo, kar je posebej razžalilo Palestince v Sloveniji.


Ultimat vladi

Protestniki so vladi postavili ultimat, da v tednu dni naredi tisto, kar je za Slovenijo in njen položaj v mednarodnem prostoru najpametnejše, torej da odstopi in »imamo prebivalke in prebivalci možnosti izbire na demokratičnih volitvah«. To so med drugim zapisali v sporočilu pred današnjim protestom.

V nasprotnem primeru bo, kot so sporočili, 28. maja potekala vseslovenska vstaja za predčasne volitve, na kateri se bodo združile različne družbene sfere: petkovi kolesarji, večje število sindikatov, študenti, upokojenci, mladi, akademska sfera, kulturna sfera, okoljevarstvene organizacije, marginalizirane skupine ter glasbeniki in umetniki.


V podporo Palestincem

Nekaj Palestincev je v govorih na Trgu republike razkrivalo tragične zgodbe. Dejanja Izraela so označili za genocid in ocenili, da njegova dejanja niso samoobramba, temveč terorizem. Izpostavili so, da Palestinci niso od nikoder prišli, temveč so vedno bili tam.

Vzklikali so Svoboda Palestini! in Palestina bo svobodna! in se nato pridružili drugim protestnikom, ki zdaj že tradicionalno protestirajo ob petkih in izražajo nezadovoljstvo z vlado.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije