PRVI ZBOR NOVIH POSLANCEV

Preobrat tik pred ustanovno sejo: Pavšič ne bo generalni sekretar parlamenta

Znano je tudi, kdo bo vodil poslanske skupine.
Fotografija: V poslanske klopi bo jutri sedli novoizvoljeni poslanci. FOTO: Delo
Odpri galerijo
V poslanske klopi bo jutri sedli novoizvoljeni poslanci. FOTO: Delo

Tik pred petkovo ustanovo sejo novega državnega zbora je odjeknila vest, da novoizvoljeni poslanci ne bodo odločali o zamenjavi generalnega sekretarja državnega zbora. Kot poroča Delo je Robert Pavšič umaknil soglasje h kandidaturi za generalnega sekretarja DZ. Trenutni poslanec LMŠ je bil sicer deležen številnih očitkov kmalu opozicijskih strank SDS in NSi.

Nov državni zbor bo glasoval o kandidatki za prvo predsednico državnega zbora v zgodovini Slovenije, o Urški Klakočar Zupančič, sicer podpredsednici Gibanja Svobode. Glasovali naj bi tudi o treh podpredsednikih. Stranka SD naj bi na to mesto predlagala Meiro Hot, Levica svojega kandidata še ni določila, prav tako ne SDS.

Je pa že okvirno znano, kdo bo vodil poslanske skupine. Vodja poslanske skupine stranke Levica bo ostal Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev stranke SD bo po odhodu Matjaža Hana v ministrske vrste zamenjal Jani Prednik. Poslance stranke SDS bo začasno vodil dosedanji vodja Danijel Krivec, dosedanji vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa bo to vlogo prepustil mlajšemu kolegu – omenja se Janeza Cigler Kralja ali Jerneja Vrtovca.

Še vedno pa ni jasno, kdo bo vodil največjo poslansko skupino. Začasno naj bi to vlogo prevzel kar Golob sam. Znotraj skupine so sicer določili osem koordinatorjev, eden izmed teh pa naj bi postal tudi vodja poslanske skupine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije