ODLOČIL SE JE

Preobrat: Luka Mesec ne vidi več smisla

O sodelovanju v vladi je dejal, da nesoglasja med partnerji »seveda so, saj smo v politiki«, a jih rešujejo dobro.
Fotografija: Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ministrstva za solidarno prihodnost, ki ga je načrtovala vlada Roberta Goloba, ne bo, je razkril Luka Mesec in dodal, da bo ostal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na ta resor pa bodo prenesena področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije, je napovedal.

Novega ministrstva »ne bo ne glede na izid morebitnega referenduma«, je poudaril minister in koordinator Levice Mesec. »Tako sem se odločil sam in to sem tudi že povedal predsedniku vlade,« je pojasnil.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je namreč predvideno v spremenjenem zakonu o vladi, ki uvaja tri nova ministrstva, poleg omenjenega še ministrstvi za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Zakon se še ne izvaja, ker se obeta zakonodajni referendum o njem. Podpise za razpis referenduma zbirajo v SDS, ločeno pa tudi aktivist Vili Kovačič.

Luka Mesec: Razširili bomo aktualno ministrstvo

Ministrstvo za solidarno prihodnost bi bilo po Meščevih besedah smiselno ustanoviti ob začetku mandata, po vsem tem času pa za to ne vidi več smisla. Nova sprememba bo sicer zahtevala vnovično spremembo zakona o vladi.

Razširili bodo aktualno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z novimi vsebinami, tako da bo bdelo tudi nad stanovanjsko politiko, v celoti nad dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo, torej nad vsemi področji, ki bi jih sicer pokrivalo novo ministrstvo.

Simon Maljevac, ki naj bi po prvotnem načrtu prevzel ministrstvo za delo, bo ostal državni sekretar.

O sodelovanju v vladi je dejal, da nesoglasja med partnerji »seveda so, saj smo v politiki«, a jih rešujejo dobro.

Huda polemika, a na spoštljiv način

»Moram reči, da sem zelo pozitivno presenečen, prej sem bil vajen slovenskega parlamentarizma, zmerjanja, licitiranja, stvari, ki jih pač gledamo po televiziji, v vladi pa ni nič od tega, ne licitiramo, nihče nikomur ni še nikoli grozil ali ga zmerjal ali kaj podobnega. Zelo lepo argumentiramo, razpravljamo, četudi je polemika huda, je obravnavana na spoštljiv način in brez kakršnih koli pikrih dodatkov,« je pometel s špekulacijami o (ne)iskrenih odnosih.

Kot je izpostavil, ne vidi nobenega razloga, da bi Levica zapustila to vlado, samozavesten pa je tudi glede opravljanja funkcije koordinatorja stranke.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas