PRISLUŠKOVALNA AFERA

»Gre za minorne informacije, ki bolj služijo Šarcu v njegovih dnevnopolitičnih debatah«

​Svet za nacionalno varnost obsodil hrvaško vplivanje na Pop TV.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

ZAGREB, LJUBLJANA – Hrvaška vlada je danes najodločneje in v celoti zavrnila vse navedbe o poskusu kakršnega koli vpliva na slovenske medije. Svetovalec hrvaškega premierja Robert Kopal je zanikal tudi vpletenost hrvaške varnostnoobveščevalne agencije (SOA) v prisluškovanje slovenskim uradnikom v procesu arbitraže.

Svet za nacionalno varnost obsodil poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev

Svet za nacionalno varnost se je danes seznanil s poročilom v zvezi s prisluhi v arbitražni aferi ter obsodil kakršne koli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Izrazil je pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in svoboščin.

Hrvaška zanika poskus vplivanja

V Banskih dvorih so danes zavrnili navedbe slovenskih medijev, da se je prvi mož avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, sicer frančiškanski duhovnik Ivan Tolj predstavil kot posrednik hrvaške vlade pri poskusu, da bi v slovenskih medijih preprečil objavo zgodbe o vlogi agencije SOA pri prisluškovanju slovenskim akterjem v arbitražnem postopku, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.



»Vse, kar SOA dela, je v skladu z zakonom, legitimno in legalno. Je tudi pod različnimi vrstami nadzora, od državljanskega do strokovnega, in nikoli doslej ni bilo ugotovljeno, da je kakor koli delovala nezakonito ali protizakonito,« je dejal Kopal. »Ni mogoče, da bi SOA prisluškovala drugi državi,« je dodal. Na novinarsko vprašanje, kako potem slovenski premier Marjan Šarec na podlagi poročila slovenske varnostnoobveščevalne agencije Sova trdi, da je SOA prisluškovala slovenskim uradnikom, je Kopal odgovoril, da hipotetično rečeno morda obstajajo politični motivi. Kot je pojasnil, je Šarec morda to dejal, ker je prepričan, da gre za resnico, a se bo, je dodal, pokazalo, da navedbe niso resnične.
 

Svet za nacionalno varnost


Po razkritju poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje Pop TV o prisluhih v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško se je sestal svet za nacionalno varnost, ki ga je sklical premier Marjan Šarec. Po seji udeleženci sestanka niso dajali izjav, z izjemo poslanca SDS Franca Breznika, ki pa o vsebini sklepov ni želel govoriti. Poleg ključnih ministrov so se ga udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predstavnik največje opozicijske stranke Franc Breznik ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost Damir Črnčec. Na seji je bil navzoč tudi direktor Slovenske varnostnoobveščevalne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Udeleženci sestanka niso dajali izjav

Po seji udeleženci sestanka niso dajali izjav, z izjemo poslanca SDS Breznika, ki pa o vsebini sklepov ni želel govoriti. Zatrdil je, da niso prejeli bistveno več informacij, kot so jih imeli mediji pred današnjim zasedanjem sveta za nacionalno varnost.

»Zdi se mi, da gre informacija bolj v dnevnopolitične namene, kot pa da bi bila nacionalno-varnostna,« je dejal Breznik. Predlagal je, da predstavniki Sove v tihi sobi objavijo te prisluhe oziroma dokažejo predvsem vpliv hrvaške vlade na Ivana Tolja, ki naj bi v njenem imenu poskušal vplivati na slovensko medijsko hišo, ter ugotovijo, ali informacija drži ali ne. »A tega dokaza nismo dobili,« je povedal Breznik in pojasnil, da predsednik vlade tega ni dopustil oziroma tega sklepa niso podprli. Tako je Breznik prepričan, da gre za minorne informacije, ki bolj služijo predsedniku vlade v njegovih dnevnopolitičnih debatah kot pa za resno nacionalno-varnostno vprašanje. Ni pa želel Breznik odgovoriti, ali je direktor Sove informacije, o katerih je Pop TV poročal, besedno potrdil.

Tudi zunanji minister Miro Cerar je danes poudaril, da so vmešavanje tujih držav in pritiski na slovenske medije nedopustni.



Predsednik SDS Janez Janša, ki je po navedbah stranke na poti v tujino, pa je na twitterju navedel: »Žalostno. Po sedmih mesecih sklicana prva seja sveta za nacionalno varnost. V razkroju zdravstvo, Slovenska vojska že četrtič zaporedoma ocenjena negativno, ilegalnih prestopov meje trikrat več kot lani – edina točka dnevnega reda pa pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ Pop TV.«


Sporni posnetek pogovora

Spomnimo, 24ur.com je v ponedeljek poročal, da je hrvaška vlada poskušala prek posrednika vplivati na Pop TV, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi stal za prisluhi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Prav tako naj bi Hrvaška s prisluškovanjem nadzirala tuje novinarje, navajajo. Spletni portal je prejšnji teden objavil, da je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOA.

Na portalu so tudi objavili posnetek pogovora, na katerem je po navedbah novinarja Pop TV Jureta Tepine vodilni predstavnik avstrijske Styrie na Hrvaškem, 51-letni Ivan Tolj, ki naj bi bil »alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr«. Tolj naj bi omenjenega neimenovanega direktorja tuje multinacionalke klical v imenu hrvaške vlade, kar je dal sogovorniku tudi jasno vedeti.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije