Premier Šarec je jasen: odslovil bi ga že

Premier je prepričan, da je bila objava državnega sekretarja Štromajerja na twitterju ob božiču skrajno neprimerna za visokega državnega uslužbenca.
Fotografija: Premier Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer je na predvečer božiča na twitterju objavil fotografijo z angleškim citatom iz božičnega filma Sam doma: »Vesel božič, ve umazane živali«. Objava je močno razburila del javnosti. Med drugim je nanjo sredi preteklega tedna opozoril predsednik NSi Matej Tonin in Marjana Šarca pozval, naj se odzove.

V kabinetu predsednika vlade so na vprašanje STA, ali se bo Šarec na Toninovo pismo odzval, zapisali, da je bila Štromajerjeva objava po premierjevem mnenju za visokega državnega uslužbenca »skrajno neprimerna«. Predsednik vlade sicer ob tem opozarja, da je »odgovornost in pristojnost imenovanja in razrešitve funkcionarjev na koalicijskih strankah in pristojnih ministrih«.

Protesti bodo

Zaradi zapisa je nedavno po spletu zakrožila peticija za Štromajerjev odstop, pod katero sta se v imenu koordinacijskega odbora podpisala Metka Zevnik in Aleš Primc. V njej je napovedana tudi podpora protestom, ki naj bi jih začeli v sredo pred vlado, če ta do takrat državnega sekretarja ne bo odstavila. Kot je danes za STA povedal Primc, protest zagotovo bo, koliko ljudi pričakujejo, pa ni vedel. »Upam, da jih bo prišlo čim več, posebej glede na to, da se je pod peticijo do zdaj podpisalo že skoraj 1000 ljudi.«
Državni sekretar Jernej Štromajer. FOTO: Leon Vidic, Delo
Državni sekretar Jernej Štromajer. FOTO: Leon Vidic, Delo

Štromajer, ki prihaja iz vrst SD, se je sicer za svoj tvit opravičil, z njim pa se je pogovoril tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Po pogovoru je Pikalo zapisal: »Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije