DIGITALNI BONI DVIGAJO PRAH

Premier Golob: To je katastrofa, sramota, navadna blamaža

Starejši stojijo v kolonah in neprestano kličejo, da bi dobili, kar jim je bilo obljubljeno.
Fotografija: Robert Golob je bil gost oddaje 24ur. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Robert Golob je bil gost oddaje 24ur. FOTO: Blaž Samec

»Katastrofa, sramota, to je navadna blamaža.« S temi besedami je predsednik vlade Robert Golob komentiral dogajanje okoli digitalnih bonov za starejše v oddaji 24ur zvečer.

»Tega zakona nismo sprejemali mi, bil je sprejet v prejšnjem mandatu, vmes so bili, tudi v prejšnjem mandatu, najeti izvajalci, zdaj se izvaja in tukaj se dogaja navadna sramota. Danes sem že urgiral in jutri bo ministrstvo za digitalizacijo pozvalo vse izvajalce, da se zamrzne aktivnosti. To, da se diskriminira predvsem starejše ljudi, ki se drenjajo in kličejo, da bi prišli do tega, kar jim je bilo obljubljeno, je nedopustno. Bili smo tudi v stiku s predstavniki starejših (ZDUS), tudi oni menijo enako, naj ustavimo to blamažo. To, kar se dogaja, je popolnoma nesmiselno, je totalna blamaža,« je še povedal Golob.

Po Golobovi izjavi in številnih kritikah na račun prejšnje vlade, smo se obrnili na nekdanjega ministra za digitalizacijo Marka Borisa Andrijaniča in ga prosili za komentar.  Pravi, da ga žalosti, da nova ekipa ni razširila razpisa, čeprav bi ga lahko. Okrcal jih je tudi zato, ker so na razpisu izbrali podjetje, ki na področju opismenjevanja starejših nima izkušenj, Siombiozo pa so izključili.

»V letošnjem in naslednjem letu smo nameravali izvesti skoraj 100.000 tečajev in digitalnih bonov, za kar smo tudi zagotovili ustrezna sredstva. Med letošnjim septembrom in decembrom je bil načrtovan pilotni projekt za 5.000 udeležencev, saj so trenutne izobraževalne kapacitete na trgu zelo omejene. Lani je bilo namreč v celem letu izvedenih manj kot 10.000 tovrstnih tečajev. Glede na velik odziv bi vsekakor naredili vse, da bi razširili obstoječi razpis, česar pa nova ekipa žal ni storila, čeprav bi lahko. Žal mi je tudi, da je razpisna komisija, ki jo je določila nova ekipa, izločila Simbiozo in druge, ki imajo na področju e-opismenjevanja starejših največ izkušenj. Izbor nekega podjetja, ki na tem področju praktično nima referenc, se je zelo kmalu izkazal za veliko napako, o čemer pričajo nedavni organizacijski zapleti,« je zapisal v odgovoru. 

DDV bodo začasno znižali

Predsednik vlade je komentiral tudi naslednje korake v boju z draginjo. Poslanci so namreč pozno popoldne podprli vladni predlog za znižanje davka na dodano vrednost za električno energijo, zemeljski plin in les za kurjavo ter daljinsko ogrevanje. DDV se tako z 22 odstotkov začasno znižuje na 9,5 odstotka, SDS pa je predlagala, da bi ga znižali še bolj, in sicer na pet odstotkov. Golob je dejal, da bi se seveda na videz dalo še bolj pomagati, a so pri predlogu sledili načelu, da bodo, ko bodo vsi predlogi sprejeti, odjemalci plačevali manj. Razmislili bodo tudi o nižjem davku na hrano. Govoril je tudi o naftnih derivatih in povedal, da tukaj država nima povsem prostih rok, saj velja na tem področju evropska zakonodaja. Glede kurilnega olja, s katerim se ogrevajo številni Slovenci, pa je dejal, da pripravljajo analizo, na podlagi katere se bodo odločili, ali je potreben poseg. Enako velja za utekočinjeni naftni plin. Napovedal je še, da bodo za najbolj ranljive pred zimo zagotovo sprejeti še kakšni ukrepi. Določili bodo tudi, kaj pomeni energetska revščina. Tisti, ki bodo ustrezali tem kriterijem, bodo deležni dodatka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije